zaterdag 26 november
9°C
7 km

Zelzate neemt voorzorgsmaatregelen voor PFOS/PFAS

De gemeente Zelzate neemt enkele voorzorgsmaatregelen in het kader van de mogelijke aanwezigheid van PFOS. Er is zeker geen reden tot paniek, het zijn voorzorgsmaatregelen die worden opgelegd door de Vlaamse overheid. 

In het kader van de PFOS-problematiek werd er extra aandacht gevraagd voor oefenterreinen van de brandweer of plaatsen waar grote industriële branden geweest zijn. Zelzate heeft zo drie plaatsen in de gemeente. Dat zijn het oefenterrein van de brandweer  langs  de René Vermandelstraat, de terreinen van de brandweer zelf in de Chalmetlaan en de site van het bedrijf Rain Carbon. 

Buren worden verwittigd

De mensen die in een straal van 100 meter rond deze drie plaatsen wonen worden persoonlijk verwittigd en krijgen ook een brief in de bus. Daarin staan de belangrijkste voorzorgsmaatregelen uitgeschreven. In de buurt is ook een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang (Villa Wapiwi). Daar zal extra aandacht zijn voor de hygiënemaatregelen. Zo worden alle binnen-en buitenspeeltuinen regelmatig gewassen en zal een stukje speelterrein ontoegankelijk gemaakt worden.

Wachten op het onderzoek

De bewoners hoeven zich geen zorgen te maken zegt het gemeentebestuur. Deze voorzorgsmaatregelen zijn van kracht tot de resultaten van het onderzoek naar de aanwezigheid van PFOS bekend zijn. De buurtbewoners zullen dan als eerste op de hoogte gebracht worden.