Zo goed als zeker: Godshuis in Sint-Laureins zal 240 asielzoekers ontvangen

Het is zo goed als zeker: tegen de zomer zullen wellicht de eerste asielzoekers hun intrek nemen in het Godshuis in Sint-Laureins. Dat heeft het gemeentebestuur vernomen tijdens een overleg met staatssecretaris Sammy Mahdi. Als er geen onoverkomelijke problemen opduiken, kunnen 240 asielzoekers er 3 jaar verblijven.

Gisterenavond is een delegatie van het gemeentebestuur van Sint-Laureins ontvangen op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. Dat gebeurde op vraag van de gemeente zelf. Die wil best wel asielzoekers huisvesten, maar liefst geen 240 en liefst ook niet in het Godshuis. Het gemeentebestuur hield samen met de inwoners al een protestactie tegen het plan. Maar dat mocht niet baten. 

Staat vast
"De staatssecretaris zei onmiddellijk dat het Godshuis als mogelijk asielcentrum op een lijst staat die al goedgekeurd is op het kernkabinet van de regering," zegt Claudine Bonamie, waarnemend burgemeester van Sint-Laureins. "Onmiddellijk wisten wij dat dat eigenlijk al vast staat dat het Godshuis een asielcentrum wordt."

Mix van nationaliteiten
Dat betekent dus dat de inwoners van Sint-Laureins quasi zeker mogen zijn van 240 nieuwe buren in hun kleine gemeente. Al gaat het niet meer om 240 Afghaanse mannen zoals eerst gezegd, maar om een mix van nationaliteiten, en zowel alleenstaande mannen als vrouwen, en gezinnen met kinderen. Gespreid weliswaar, er zullen niet meteen 240 asielzoekers hun intrek nemen in het Godshuis.

Administratief dossier afwerken
"Het dossier moet nog administratief afgewerkt worden. Dat duurt ongeveer nog een maand," zegt Bonamie. "Dan hebben de eigenaars van het Godshuis een drietal maanden nodig om dat leefbaar te maken. Want er is geen elektriciteit en ook geen water."

Onoverkomelijke problemen
Alleen bij onoverkomelijke problemen zouden de asielzoekers er toch niet meer terecht kunnen. "De staatssecretaris zei ook, en dat hij dat had onderzocht met zijn kabinet: pas als er onoverkomelijke problemen zijn, dan zou het niet doorgaan. Maar in zijn opzicht zijn er geen onoverkomelijke problemen. Er zullen wel problemen zijn, maar die zullen allemaal worden opgelost, zegt hij."

Het Rode Kruis zal het asielcentrum beheren, en de asielzoekers blijven er al zeker drie jaar.