dinsdag 5 maart
10°C
178 km

Formule 1 racet voorbij!

De Formule 1, iedereen kent het wel, het gaat door de hele wereld heen als de nummer 1 van de racewereld. Elke coureur droomt ervan om een kans te krijgen om in de Formule 1 te racen. Voor velen lukt dit niet maar voor de mensen die dit wel lukt staat een zwaar en spectaculair race-seizoen klaar.

Geld is belangrijk!

Voor de teams maar ook voor de coureurs is geld natuurlijk belangrijk, de Formule 1 kost teams dagelijks meer dan miljoenen euro’s om nieuwe onderdelen te maken en auto’s te repareren na een ongemak. Dan komt er nog eens boven op dat er natuurlijk ook betaald moet worden voor de pitboxen en alle apparatuur en benodigdheden voor je hele team. De hele sport is door de jaren heen steeds meer om geld gaan draaien. Terwijl het zou moeten gaan om racen, dat is waar de meeste fans ook voor kijken.

De pitbox

De pitbox van de Formule 1 is de belangrijkste plek op de circuits. Hier zouden de wc’s niet eens verstopt mogen raken, dus dan maar rioolprobleemkwijt.be bekijken. De pits zijn bedoeld om de auto’s in op te slaan en ze klaar te maken voor de race of tussen de races door te verbeteren of aan te passen zolang dat binnen de regels valt. Er zijn altijd limitaties waar het team zich aan moet houden als het gaat om het aanpassen en veranderen van hun auto’s. Vaak staan er straffen op, vaak in de vorm van een lagere positie op de baan.

Teams en coureurs

Er zijn 10 teams in de Formule 1 en elk team bestaat uit 2 coureurs. De teams in de Formule 1 zijn als volgt: Red Bull Racing met hun 2 coureurs Checo Perez en Max Verstappen. Dan hebben we Mercedes en hun 2 coureurs Lewis Hamilton en George Russel, dan krijgen we Ferrari met Carlos Sainz en Charles Leclerc. McLaren en Lando Norris en Oscar Pilastri, Alpine met Esteban Ocon en Pierre Gasly. Haas F1 met Kevin Magnussen en Nico Hulkenberg, Aston martin met Lance Stroll en Fernando Alonso. Voorheen Alfa romeo maar nu Kick Sauber met Valtteri Bottas en Zhou Guanyu. Dan tot slot hebben we Williams met Alexander Albon en Logan Sargeant, Alphatauri met Daniel Riccardo en Yuki Tsunoda. Zoals je kan zien komen de coureurs overal vandaan.

Race weekend

Het race weekend begint altijd met 3 vrije trainingen zodat de team en de coureurs kunnen starten met het wennen aan de baan en zo ook al een beetje kunnen gaan kijken naar de beste 2 sets banden voor de kwalificatie. De kwalificatie is meestal op zaterdag en begint met Q1 waarin alles racers op de baan gaan om de snelste tijd neer te zetten de 5 langzaamste vallen af. Daarna Q2 waarin er weer 5 afvallen zodat de laatste 10 kunnen gaan strijden in Q3 voor pole position. Oftewel degene die mag starten vanaf de 1e plek. Zondag is de race en dan strijden ze allemaal voor de eerste plek vanaf waar je ook start.