65% van Oost-Vlaamse treinstations slecht toegankelijk voor mensen met beperking
In Oost-Vlaanderen zijn 53 van de 82 treinstations niet of slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit cijfers van de Vooruit-fractie in de Kamer. Vooor de socialistische partij is dit onaanvaardbaar. "Openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor iedereen." klinkt het in een persbericht.
Een station of perron is toegankelijk als ze voorzien zijn van een helling of een lift naar elk perron. De perrons moeten ook de juiste hoogte hebben en voorzien zijn van geleidelijnen voor slechtzienden. Daarnaast moet er ook minstens één toegankelijke ticketautomaat met een assistentieknop voorzien zijn, zodat reizigers snel in contact kunnen komen met iemand van de NMBS.
Toestand in Oost-Vlaanderen is dramatisch
In verhouding met de andere Vlaamse provincies doet Oost-Vlaanderen het nog goed qua toegankelijke stations. Toch is de toestand volgens Vooruit dramatisch. “Toegankelijke treinstations maken een wereld van verschil voor personen met een handicap” zegt kamerlid Niels Tas (Vooruit) uit Dendermonde. Zij n partij vraagt nu een duidelijke tijdslijn voor de uitvoering van het Masterplan Toegankelijkheid. Met meer ambitie dan enkel de grote stations. Ook kleinere plaatsen, zoals bijvoorbeeld het station van Eeklo, moeten worden aangepast
Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke bevestigde eerder dat hij een speerpunt wil maken van toegankelijk openbaar vervoer, en ook minister van Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) schaart zich achter de oproep. Het openbaar vervoer is er voor iedereen. NMBS moet haar verantwoordelijkheid nemen.
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!