Brouwerij Huyghe in Melle gebruikt CO2-negatieve mout
Brouwerij Huyghe brouwt voortaan haar Delirium Tremens en alcoholvrije Delirio met CO2-negatieve mout. Tijdens de productie wordt dus meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. De mout is volledig geproduceerd in België, en boet niets in aan kwaliteit. De brouwerij heeft de afgelopen jaren al volop ingezet op verduurzaming en wil op deze manier haar pioniersrol versterken.
Brouwerij Huyghe wil de meest duurzame brouwerij van België worden. Over tien jaar willen ze geen geen CO2 meer uitstoten. "Bij conventionele mout is er ongeveer 183 kilogram CO2-uitstoot", zegt CEO Alain De Laet. "En nu gaat men naar -37 kilogram CO2-uitstoot. Dus dat is weeral een extra verbetering. U moet weten, wij hebben vandaag al 87 procent minder CO2-uitstoot over de laatste 10 jaar kunnen realiseren."
Duurzame landbouwtechnieken
Mout wordt gemaakt van gerst. Die wordt meestal in het buitenland geteeld, volgens minder duurzame technieken. Ook het transport naar België stoot CO2 uit. In totaal komt er per ton geoogste gerst bijna 200 kg CO2 vrij. De nieuwe mout is volledig in België geproduceerd, dankzij het Pure Local-project van mouterijgroep Boortmalt uit Antwerpen.
"Nu gaat men dus na de oogst niet omploegen, gaat men bloemetjes zaaien, zonnebloemen bijvoorbeeld, gaat dat tijdens de winter doodgaan, gaat er een klein pelletje afgekrabt worden, maar gaat de aarde niet omgekiept worden", zegt De Laet. De gerst wordt dus gekweekt volgens de principes van regeneratieve landbouw.
Noodzakelijke inspanningen
Het transport gebeurt met elektrische vrachtwagens. Zo wordt per ton gerst 37 kg CO2 uit het milieu opgevangen. De CO2-negatieve mout is iets duurder dan gewone mout, maar volgens De Laet is de inspanning noodzakelijk.
"Dat scheelt wel 10 à 15 procent, zelfs meer in sommige jaren, dat kost inderdaad meer. Nu voor een pilsbier is dat een beetje moeilijk, maar voor speciaal bier, Delirium Tremens en Delirio zonder alcohol, wensen we die stap te zetten. Die meerkost is het ons waard om het te realiseren."
Brouwerijk Huyghe zet volop in op duurzaamheid. Ze werken met 100 % groene stroom, waarvan ze de helft zelf produceren. Sinds 2012 hebben ze al 35 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame technieken. Daar moet binnenkort nog eens 50 miljoen bijkomen.