Culinair

Eli­zio Mas­son (Hof van Cle­ve) ver­ko­zen tot bes­te som­me­lier van België

De Belgische Sommeliersgilde heeft Elizio Masson van restaurant Hof van Cleve in Kruisem uitgeroepen tot beste sommelier van België 2025. Met deze prestigieuze titel, die zondag in Brussel werd uitgereikt, looft de professionele jury niet alleen Massons uitgebreide wijnkennis, maar ook zijn verfijnde service en professionele houding in de zaal. Femke Colenbie van restaurant Le Julien in Aalter eindigde als derde.

Aan de wedstrijd namen zestien sommeliers deel die zich eerder hadden geplaatst via een schriftelijke selectieproef. Na de halve finales stootten drie kandidaten door naar de ultieme test: Elizio Masson (Hof van Cleve, Kruisem), Vincent Pharazijn (De Jonkman, Brugge) en Femke Colenbie (Le Julien, Aalter). Tijdens de finale werden de deelnemers op de proef gesteld met een reeks opdrachten rond wijnherkenning, foodpairing, service en communicatie.

Technische kennis, flair en klantgerichtheid

De jury, samengesteld uit toonaangevende figuren uit de horeca, de wijnbouw en de vakpers, hechtte bijzondere aandacht aan de professionele attitude, productkennis en het gastheerschap van de kandidaten. Volgens de organisatie getuigde Masson van een uitzonderlijk evenwicht tussen technische kennis, flair en klantgerichtheid.

Elizio Masson is sommelier bij Hof van Cleve in Kruisem, een restaurant dat jarenlang de enige Belgische houder was van drie Michelinsterren. Sinds begin 2024 staat de keuken onder leiding van Floris Van Der Veken, die de fakkel overnam van topchef Peter Goossens. Het restaurant behoudt sindsdien twee Michelinsterren, maar blijft een referentie binnen de Belgische gastronomie.

Belgian sommeliers

De drie finalisten: (vlnr) Femke Colenbie (Le Julien, Aalter), Elizio Masson (Hof van Cleve, Kruisem) en Vincent Pharazijn (De Jonkman, Brugge) / Foto: Belgische Sommeliersgilde

De redactie