Gara­ge­box­ter­rei­nen in Gent pal­men opper­vlak­te van 45 voet­bal­vel­den in

Voor zijn masterproef Architectuur bracht KULeuven-student Maarten Allegaert alle garageboxterreinen in Gent in kaart. Wat blijkt? Deze palmen een oppervlakte van maar liefst 320.000m2 in, het equivalent van 45 voetbalvelden of 32 keer de Vrijdagmarkt. Vaak liggen die in dichtbebouwd gebied waar doorgaans andere noden zijn. ‘Out of the box’, zoals het onderzoek heet, toont heel wat mogelijkheden voor garageboxterreinen.

De oppervlakte die terreinen met garageboxen innemen in onze stad is gigantisch. Ze zijn bovendien erg inefficiënt: de gemiddelde garagebox verbruikt 38 vierkante meter aan oppervlakte om maar één auto te herbergen (box + aanrijroute box). Vandaag gebruiken ongeveer 8500 Gentenaars een garagebox, onder meer  om er een auto in te parkeren.

In het straatbeeld blijven deze terreinen vaak verborgen achter de gevels waardoor hun aanwezigheid niet opvalt. Student Maarten Allegaert: ‘Bij het verkennen van de luchtbeelden viel het meteen op dat Gent erg veel garageboxterreinen telt. Door ze in te kleuren op een perceelkaart, kon ik vervolgens ook de omvang in vierkante meter berekenen.’

Andere noden

In dichtbevolkte, dichtbebouwde en groenarme wijken zoals Brugse Poort en Rabot wonen mensen vaak klein en zonder tuin. Er is niet alleen nood aan ruimte voor autoparkeren, maar ook voor fietsparkeren, opslag van allerlei spullen, ateliers, vergroening, ontharding voor waterinfiltratie en collectieve energievoorzieningen. Om nog te zwijgen over de grote woningnood.

"Het individuele gebruik van garageboxen is begrijpelijk, maar staat het gemeenschappelijke gebruik van zo’n terrein in de weg", aldus Maarten Allegaert. Samen met Gents Milieufront en LabLand dacht hij na over het potentieel van garageboxterreinen. Ontharden en vergroenen, stadslandbouw, gedeelde atelierruimte, hernieuwbare energie, uitzonderlijk zelfs nieuwe woongelegenheden: de mogelijkheden blijken groot.Het individuele gebruik van garageboxen is begrijpelijk, maar staat het gemeenschappelijke gebruik van zo’n terrein in de weg.

Student Architectuur Maarten Allegaert
De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!