Milieu

Lie­ve­gem bereidt inwo­ners voor op nieu­we gft-opha­ling van­af 2026

Vanaf 1 januari 2026 mag groente-, fruit- en tuinafval niet meer in de gewone restafvalzak in Lievegem. Deze regeling geldt al sinds januari 2024 in Vlaanderen, maar vanwege lopende contracten kregen enkele gemeenten een uitzondering. Naast Lievegem gaat de regeling ook in in Maldegem, Deinze, Aalter en Kaprijke vanaf 2026.

OVAM, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij, berekende dat alle Vlaamse gezinnen jaarlijks 224.000 ton eetbaar voedsel weggooien. Daarom besloot OVAM dat vanaf 2024 restafval en gft-afval apart opgehaald moeten worden. Van het opgehaalde organisch afval kunnen compost en biogas worden gemaakt. Enkele gemeenten kregen echter een uitzondering op deze verplichte scheiding, omdat hun contracten met de afvalophalers pas in 2025 afliepen. Het openbreken van die contracten zou te veel administratieve moeilijkheden opleveren.

Infomomenten in Lievegem

Een nieuwe gewoonte aanleren kan even duren. Daarom organiseert de gemeente Lievegem de komende weken infomomenten voor haar inwoners. Vanaf 2026 moeten alle inwoners hun rest- en gft-afval apart buitenzetten. In het najaar worden er gft-containers aan huis geleverd.

De Lievegemnaren krijgen ook de optie om hun gft-afval thuis te composteren. Kris Martens (cd&v plus), burgemeester van Lievegem, wil dat zijn gemeente duurzamer omgaat met de afvalstroom: "We beseffen dat dit een aanpassing vraagt van onze inwoners, maar uiteindelijk leidt het tot lagere kosten én een schoner milieu. Wie liever zelf composteert, krijgt daarvoor de nodige ondersteuning."

De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!