Jazz in ’t Park, het gratis jazzfestival dat al meer dan dertig jaar duizenden muziekliefhebbers naar het Zuidpark en later het Voorhavenpark lokte, houdt er definitief mee op. Dat deze drastische beslissing zonder voorafgaand overleg of duidelijke motivering van het Gentse stadsbestuur is genomen, zorgt voor heel wat commotie bij partners, artiesten en buurtbewoners die hun ongenoegen uiten in een open brief.
De beslissing om het festival na 31 edities stop te zetten kwam volgens de organisatie zonder enige waarschuwing of uitleg. In een open brief uiten tientallen betrokkenen – van muzikanten tot programmatoren – hun frustratie. Ze spreken van een verlies voor de stad. “Jazz in ’t Park was meer dan een festival. Het was een plaats waar mensen elkaar ontmoetten, waar jong talent groeide en waar cultuur toegankelijk was voor iedereen.”
Gebrek aan communicatie en inspraak
Jazz in ’t Park stond bekend om zijn laagdrempelige karakter, gratis toegang en diverse programmatie. Zowel gevestigde namen als jonge artiesten vonden er jaarlijks hun weg naar het podium. Het festival had een sterke band met de wijk en werd geprezen om zijn inclusieve aanpak.
De auteurs van de brief nemen vooral schepen van Evenementen Joris Vandenbroucke (Voor Gent) op de korrel. Ze betreuren het gebrek aan communicatie en inspraak bij het stopzetten van een festival met zo’n maatschappelijke waarde.
Nog geen definitieve beslissing
Het stadsbestuur van Gent zegt in een schriftelijke reactie dat het doek nog niet gevallen is over Jazz in 't Park. Er blijft een budget van 30.000 euro beschikbaar voor de komende editie, maar organisator Muziekmozaïek zegt dat dat onvoldoende is voor een evenwaardige organisatie. Schepen van Plezier Joris Vandenbroucke (Voor Gent) hoopt dat er uit de sector een andere organisator opstaat. De naam Jazz in 't Park kan blijven bestaan, maar de eventuele nieuwe organisator kan die ook wijzigen.
(Foto: Stad Gent)
Jazz in ’t Park was een voorbeeld van hoe muziek mensen samenbrengt, talent kansen geeft en een buurt doet bruisen. Het verdwijnen ervan is een verlies voor Gent.
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!