Culinair

Res­tau­rant Le Julien in Loten­hul­le ser­veert Des­sert van het Jaar’

Restaurant Le Julien in Aalter heeft de award voor Dessert van het Jaar van Gault&Millau gewonnen. De Paris-Brest is een traditioneel gebak, maar chef Davy maakte er een eigen versie van. Le Julien kreeg een score van 16 op 20. Ook andere zaken uit onze regio kregen goede punten.

"Klassiek wordt een soezenbeslag afgebakken in de vorm van een wiel. Traditioneel wordt hij dan ook gevuld met een crème au beurre van praliné. Wij hebben onze eigen versie ervan gemaakt, zijnde een lichtere crèmeux van hazelnootpraliné en gebakken witte chocolade", zegt chef Davy Devlieghere trots.

Het wordt geserveerd met vanille-ijs, chocoladecaramelsaus en snippers cacaoboon. Het restaurant opent morgen na een verlofperiode. Het personeel is bezig met de voorbereidingen. De Paris-Brest wordt helaas pas morgen gemaakt.

Davy zette het dessert drie jaar geleden voor het eerst op de kaart, maar is het sindsdien blijven verbeteren. "Daar komt eigenlijk al je harde werk en je passie en je energie die je erin steekt, tot een soort van extra beloning nog een keer. Dat is toch wel een soort van droom die uitkomt", zegt hij.

Populair bij de gasten
Le Julien moest op de uitreiking gisteravond het dessert verzorgen, dus veel feesten kwam er niet aan te pas. Davy is chef-kok van opleiding, en geen patissier. Hij heeft dan ook een beetje moeten bijstuderen, maar de traditionele keuken boeit hem enorm. 

"Een onderdeel van de traditionele keuken is natuurlijk ook traditioneel gebak. En er is heel veel kennis in te verzamelen. En dat vraagt veel tijd om die kennis op te bouwen. En dat is dan wel heel fijn dat we met zo'n traditioneel dessert, onze eigen versie ervan weliswaar, maar met zo'n traditioneel geïnspireerd dessert deze award mogen winnen."

Le Julien kreeg ook nog de titel “New on Top”, omdat ze dit jaar verhuisden en opnieuw begonnen in Lotenhulle. Globaal kreeg Le Julien 16/20. Hun Paris-Brest is een favoriet van de klanten. Het dessert zit in het vaste menu, maar je kan hem ook à la carte bestellen.

"Ik weet wel dat als mensen vaker komen en de menu is nog niet gewijzigd, dat we voorstellen om iets anders klaar te maken. Dan komt de reactie wel vaak van: “maar die hoef je niet te veranderen", zegt Devlieghere.

Le Julien is niet de enige
Ook andere restaurants in onze regio kregen een bekroning van Gault&Millau. Het Hof van Cleve in Kruisem blijft met 18/20 de beste van de klas. Martino in Gent is de hipste zaak van Vlaanderen. In totaal staan er nu 160 Oost-Vlaamse zaken in de Gault&Millau-gids.

De redactie