Economie

Loten­hul­le Rou­ge uit Aal­ter is bes­te gepas­teu­ri­seer­de kaas van België

Little Cheese Farm uit Aalter maakt de beste gepasteuriseerde kaas van België. Op de Belgian Cheese Awards heeft de Lotenhulle Rouge de gouden medaille gewonnen in de categorie 'gepasteuriseerde kazen'. Little Cheese Farm is een jong bedrijf met zo’n 120 koeien. Die produceren alleen melk voor de kaas van het bedrijf.

"De Lotenhulle Rouge is een kaas met intensiteit en kracht, maar ook met veel finesse en complexiteit". Dat zijn de lovende woorden die de kaas van Little Cheese Farm uit Lotenhulle meekreeg van de jury. De kaas is een roodsmeerbacteriekaas zoals de Chaumes. Al is de smaak van de Lotenhulle Rouge iets minder sterk.  

Kaas wassen

Om de korst te stimuleren moet de kaas om de twee of drie dagen gewassen worden.  Een complexe karwei die ze bij Little Cheese Farm met veel liefde doen. Net als het verzorgen van de dieren, want de melk voor de kazen uit Lotenhulle komt allemaal van de eigen veestapel. "Af en toe wordt er wel eens een koetje geknuffeld" zegt boerin Tanja Kerkhofs

Drie ton per week 

In totaal gaat er bij Little Cheese Farm zo’n drie ton kaas per week de deur uit, maar de Lotenhulle Rouge is alleen te vinden in gespecialiseerde zaken. Een paar weken terug viel Little Cheese Farm ook nog in de prijzen op de World Cheese Awards. Volgens Michiel, één van de zaakvoerder mogen de Belgen best wat trotser zijn op hun eigen kazen. 

De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!