Cultuur

NTGent ver­bindt kunst en zorg: nieu­we ini­ti­a­tie­ven rond men­taal welzijn

Schermafbeelding 2025 03 28 om 16 38 59

NTGent, één van de drie stadstheaters in Vlaanderen, introduceert de artistieke lijn 'Kunst-en-Zorg' om kunst en zorg te verbinden en zo bij te dragen aan het mentale welzijn van het publiek en kwetsbare groepen. Artistiek leider Barbara Raes benadrukt dat depressies tegen 2030 volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de meest voorkomende volksziekte zullen zijn en ziet een belangrijke rol voor de kunsten in het bieden van verbeelding als remedie. 

Concreet krijgen thema's als verdriet, heling, rouw en ziekte een prominente plaats op het podium. Het focusprogramma 'Invisible Voices' (28 maart - 12 april) biedt ruimte aan vaak ongehoorde vrouwelijke stemmen, met voorstellingen zoals 'The Omen', waarin jonge meisjes met anorexia centraal staan, en 'When The Bleeding Stops', over de impact van de menopauze op vrouwen. 

Daarnaast richt NTGent het Cure Care Comfort Lab op, een laboratorium voor rituelen dat het gemis aan samenhorigheid en zingeving in de samenleving wil aanpakken. Een voorbeeld hiervan is 'Fire, Walk With Me', een collectief ritueel in drie delen, gecreëerd door Barbara Raes en de Nederlandse theatermaker Alexandra Broeder, waarbij kinderen die tijdens de coronapandemie geen groeifeest of communie hadden, alsnog een overgangsritueel beleven.

Therapeutische sessies

Verder stelt NTGent sinds eind januari zijn gebouwen open voor therapeutische sessies in samenwerking met therapeut Valerie Teirlinck. Deze beeldende groepssessies, genaamd 'Matter of Care', worden georganiseerd als onderdeel van de conventie Psychologische Zorg in de Eerste Lijn en maken van NTGent een toegankelijke vindplaats voor geestelijke gezondheidszorg.

De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!