Ouderen behouden vaker tanden, tandzorg neemt toe met mobiele mondzorg als oplossing
Goed nieuws voor bewoners van woonzorgcentra want, het aantal bewoners dat volledig tandeloos is, daalt sterk. Waar in 2010 nog 42 procent van de bewoners geen eigen tanden meer had, was dat in 2023 nog maar 29 procent. Dat blijkt uit onderzoek van tandarts Lynn Janssens van het UZ Gent.
Hoewel de verbetering positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. "Bewoners behouden meer natuurlijke tanden, maar dat betekent ook dat er vaker tandheelkundige behandelingen nodig zijn, zoals vullingen of extracties", zegt Janssens. Uit cijfers van het mobiele zorgprogramma Gerodent blijkt dat 54 procent van de bewoners met eigen tanden minstens één behandeling nodig heeft.
Mobiele mondzorg voor ouderen
En net daar knelt het schoentje: kwetsbare ouderen kunnen steeds moeilijker terecht bij een klassieke tandartspraktijk. De nood aan mobiele mondzorg in woonzorgcentra groeit dus. Teams van tandartsen, assistenten en mondhygiënisten bezoeken woonzorgcentra in Oost- en West-Vlaanderen en behandelen bewoners ter plaatse. Dat allemaal in samenwerking met het zorgpersoneel van het centrum.
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!