Robot Sam ont­smet ruim­tes in UZ Gent zon­der chemicaliën

Het schoonmaakpersoneel van het UZ Gent heeft er een nieuwe bijzondere collega bij. Robot SAM kan operatiekamers en andere ruimtes op nog geen 20 minuten tijd volledig desinfecteren dankzij UV-C-licht. Dat zorgt ervoor dat ziekteverwekkers zoals het coronavirus vernietigd worden. Op die manier kunnen de ruimtes in het ziekenhuis sneller opnieuw gebruikt worden en het is ook voor het schoonmaakpersoneel een stuk efficiënter.

Annelies De Cnijf - projectmedewerker Infectiepreventie UZ Gent: "Je kan sneller een kamer gaan vrijmaken, waardoor je ook sneller een patiënt kan opnemen in het ziekenhuis. Nu moet je soms een kamer voor 24 uur gaan blokkeren bij een chemische verneveling. Maar nu met de robot kan je de kamer veel sneller vrijmaken".

Het UZ Gent betaalt voor robot Sam 58.000 euro. Als hij zijn werk goed blijft doen, komen er binnenkort misschien nog meer robots bij.

"Als de robot een klein plekje vergeten is, gaat hij terug en straalt bij waar nodig".

Charissa De Geyter - schoonmaakmedewerker UZ Gent
De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!