Natuur

Uit­zon­der­lijk veel slecht­val­ken bin­nen­ge­bracht bij VOC Merelbeke

De voorbije 4 weken zijn in het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke maar liefst 10 slechtvalken binnengebracht. Dat zijn er uitzonderlijk veel, vorig jaar werden er in totaal maar acht slechtvalken opgevangen in het centrum. 

Meestal gaat het om jongen die uit het nest vallen, maar in de meeste gevallen kunnen de slechtvalken na verzorging in het opvangcentrum weer gelost worden. Morgen mag alvast één van de slechtvalken weer uitvliegen.

Nick De Meulemeester VOC Merelbeke: "Vorig jaar hebben we maar 8 exemplaren binnengekregen op een heel jaar, waarvan er vijf niet te redden waren door het vogelgriepvirus. Ze hebben de laatste twee jaar een uitdunning gekregen door een serieuze uitbraak. Er waren niet-herstelbare exemplaren die binnengebracht werden met serieuze draaiingen en grijze ogen. Die waren voor euthanasie".

Maar nu neemt het aantal slechtvalken in Vlaanderen dus weer toe. Wellicht omdat het voedselaanbod groter is, maar ook door speciaal voor de slechtvalken geplaatste nestkasten. Sommige jongen die uit die nesten vallen, komen hier in Merelbeke terecht.

De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!