UZ Gent en Odisee zetten VR-brillen in voor realistische radiologietraining
Studenten van de Odisee-hogeschool kunnen voortaan oefenen met virtual reality in het UZ Gent. De innovatieve training met VR-brillen helpt hen om radiologische apparaten correct te bedienen. Zo worden ze beter voorbereid op de praktijk én verbetert de kwaliteit van medische beeldvorming.
Sinds vorig academiejaar werken Odisee-hogeschool en UZ Gent samen om studenten, van de opleiding medische beeldvorming en radiotherapie, praktijkervaring te bieden in het ziekenhuis. Die samenwerking krijgt nu een extra dimensie: studenten en medewerkers kunnen oefenen met een speciaal VR-programma. De technologie laat gebruikers toe om in een virtuele omgeving radiologische machines te leren gebruiken en patiënten correct te positioneren. Dat is belangrijk, want verkeerde positionering kan leiden tot foute diagnoses.
Oplossing voor knelpuntberoep
Het beroep van technoloog medische beeldvorming is al langer een knelpuntberoep in Vlaanderen. Door het tekort worden ook verpleegkundigen ingezet op de afdeling radiologie, maar zij hebben vaak extra training nodig. Echte toestellen zijn duur en altijd in gebruik, waardoor er soms weinig oefenkansen zijn. De VR-bril biedt hier een oplossing: trainen kan nu op elk moment, zonder risico voor patiënten.
Sneller ingewerkt dankzij feedback
Een groot voordeel van het VR-programma is de onmiddellijke feedback die gebruikers krijgen. Zo leren ze snel bij over fouten en verbeterpunten, bijvoorbeeld bij de houding van een patiënt. Onderzoek toont aan dat studenten hierdoor sneller een leercurve doormaken. In combinatie met praktijk op de werkvloer zorgt dit voor een betere voorbereiding.
Het project bevindt zich momenteel nog in de testfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Als de evaluatie positief blijft, willen de hogeschool en het ziekenhuis de aanpak uitbreiden. Zo zetten ze samen een belangrijke stap richting toekomstgericht onderwijs én betere patiëntenzorg.
(Foto: Odisee-hogeschool)
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!