Economie

Sol­li­ci­te­ren in Ron­se? Taal speelt een rol, maar geen hoofdrol

In Ronse, een stad op de taalgrens, wijst een onderzoek van gemeenteraadslid Tijl Rommelaere (N-VA) op het belang van Nederlands bij het vinden van werk. Toch tonen bedrijven zich in de praktijk vaak flexibel. Tweetaligheid is er geen struikelblok, maar net een brug tussen mensen.

Volgens Rommelaere is Nederlands belangrijker dan een diploma bij het solliciteren in Ronse. Maar bedrijven in deze faciliteitengemeente, zoals het internationale C-MAC, nuanceren dat beeld. “We zijn een Vlaams bedrijf, dus Nederlands is belangrijk,” zegt hr-manager Johan Browaeys. “Maar we werken ook vaak met mensen uit Wallonië, dus we bieden alles tweetalig aan.”

Ook aandacht voor Frans en Engels

Instructies in het Frans zijn mogelijk, en ook Engels wordt steeds vaker ingezet. De VDAB ondersteunt deze aanpak en benadrukt dat taal slechts één van de vele elementen is bij een sollicitatie. Directeur Freddy verduidelijkt: “Competenties, ervaring en motivatie zijn minstens even belangrijk. Het hangt af van de job.” Zeker voor leidinggevende functies vraagt C-MAC wel een basiskennis Nederlands of Frans, om duidelijke uitleg te kunnen geven. In Ronse is taal dus een belangrijke factor, maar zeker geen allesbepalende drempel.

De redactie

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!