Vlaanderen en Nederland gaan nauwer samenwerken in North Sea Port District
Gisteren hebben de Vlaamse en Nederlandse overheden, samen met het havenbedrijf North Sea Port, een strategische nota ondertekend. Dit gebeurde op de Vlaams-Nederlandse top in Gent. De nota moet de samenwerking in het North Sea Port District (NSPD) versterken. Deze samenwerking richt zich op duurzame ontwikkeling en verbetering van de regio, met de Gentse haven als belangrijk knooppunt.
De ondertekening van de strategische nota, die gisteren plaatsvond in de Gentse Boekentoren, markeert een nieuwe fase in de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Het doel is om het North Sea Port District, dat zich uitstrekt van Gent tot Vlissingen, als een geïntegreerd gebied verder te ontwikkelen.
Jo-Annes de Bat, voorzitter van de BGTS, benadrukt: “Inwoners en ondernemers hebben duidelijk gemaakt waar de uitdagingen liggen. Met deze uitvoeringsagenda gaan we concreet aan de slag met oplossingen voor overlast, woningnood en economische ruimte.”
Infrastructuur en energietransitie
De strategische nota bevat zeven sleutelprojecten, waaronder verbeteringen in de woningbouw, bereikbaarheid en de waterproblematiek. Vooral de bereikbaarheid van de havenregio krijgt aandacht, met plannen voor snelle busverbindingen en beter spoorverbindingen. “We starten dit jaar met het planningsproces voor de optimalisatie van de ontsluiting rond Zelzate", verduidelijkt Vlaams minister Jo Brouns.
Naast de focus op infrastructuur, wordt er ook gewerkt aan de energietransitie. Maarten Den Dekker van North Sea Port ziet hierin een kans voor de haven om zijn rol in de Europese energietransitie verder uit te bouwen: “Deze grensoverschrijdende samenwerking maakt onze regio nog belangrijker op de Europese kaart.”
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!