De opkomst van MKB-bedrij­ven in Nederland

2024-04-15 - De opkomst van MKB-bedrijven in Nederland

De opkomst van MKB-bedrijven in Nederland

De laatste jaren is het aantal kleine bedrijven in Nederland flink gegroeid, vooral door meer mensen die voor zichzelf beginnen (ZZP'ers). Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat Nederland nu meer dan 1,56 miljoen van zulke bedrijven heeft. Dat is bijna 69% meer dan tien jaar terug, toen er nog maar zo'n 927.000 waren. Hoe komt het dat er nu opeens zoveel MKB bedrijven bijkomen? Lees er hier meer over!

Drijvende kracht achter de groei

De stijging in het aantal kleine bedrijven komt vooral doordat er steeds meer ZZP'ers bij komen. Nu zijn er meer dan 1,25 miljoen mensen die alleen werken en hun eigen zaak hebben, wat bijna twee keer zoveel is als tien jaar geleden. Ook de hele kleine bedrijven, met tussen de twee en tien werknemers, zijn toegenomen. Die groep is met meer dan 13% gegroeid naar ruim 258.000 bedrijven.

Sectorale ontwikkelingen

Als we naar verschillende sectoren kijken, zien we een paar opvallende ontwikkelingen. Het aantal bedrijven in transport en opslag is bijvoorbeeld in tien jaar tijd bijna verdubbeld tot meer dan 66.000, vooral dankzij meer ZZP'ers en micro-bedrijfjes. Ook in de bouwsector is het aantal ZZP'ers flink toegenomen, meer dan verdubbeld zelfs, naar meer dan 231.000 in de laatste tien jaar. En het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met industrie (maar niet met bouw) en energie is zelfs meer dan verdrievoudigd, naar bijna 3.000.

Oorzaken van de groei

Een paar redenen zorgen ervoor dat er in Nederland steeds meer kleine bedrijven bijkomen. Een grote reden is dat werk flexibeler is geworden. Dit trekt steeds meer mensen aan om voor zichzelf te beginnen. Ook maakt de digitalisering van onze economie het makkelijker om nieuwe kansen te grijpen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer webshops die allerlei producten verkopen. Van vegan huidverzorging tot aan de archiefkast. Het wordt ook steeds makkelijker om een webshop op te zetten. 

Impact van het coronavirus

Het coronavirus heeft ook meegeholpen aan de groei van kleine bedrijven. Veel jongeren die hun werk kwijtraakten of ineens meer tijd hadden, besloten om een eigen bedrijf te beginnen. Voor de bedrijven die er al waren, was de pandemie zeker een uitdaging, maar veel van hen hebben zich snel aangepast. Ze vonden nieuwe kansen, zoals meer verkopen via internet.

Toekomstperspectief

Het ziet ernaar uit dat het aantal kleine bedrijven blijft groeien. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en de technologie blijft zich ontwikkelen, dus waarschijnlijk gaan nog meer mensen hun eigen bedrijf beginnen. Het is wel belangrijk dat deze ondernemers genoeg steun en advies krijgen. Zo hebben ze de beste kans om succesvol te zijn en kunnen ze helpen om de economie van Nederland sterker te maken.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!