De revo­lu­tie die onli­ne shop­pen heet

2024-04-08 - De revolutie die online shoppen heet

De revolutie die online shoppen heet

Online winkelen heeft een ware revolutie teweeggebracht in de manier waarop we onze aankopen doen. Van kleding en elektronica tot boodschappen en zelfs meubels, bijna alles is tegenwoordig maar een paar klikken verwijderd. En er zijn zelfs webshops die je bestelling nog dezelfde dag bezorgen. En toen in 2020 de coronapandemie wereldwijd toesloeg, merkten winkeliers hoe belangrijk het was om ook online hun producten te kunnen aanbieden.

Online shoppen al bedacht in 1979

Wist je dat het eerste online aankoopprogramma in 1979 werd ontwikkeld door Michael Aldrich? Hij bedacht het concept van online winkelen lang voordat het echt populair werd. Het was echter pas in de jaren '90 dat platforms zoals Amazon en eBay de weg effenden voor de massale adoptie van online shoppen.

En wist je dat het eerste online aankoop ooit een Sting-cd was? In 1994 werd deze historische transactie voltooid en sindsdien is online winkelen alleen maar populairder geworden. Tegenwoordig kunnen we niet alleen kleding en elektronica online kopen, maar zelfs onze boodschappen en maaltijden laten bezorgen.

Online shoppen al bedacht in 1979

Een van de grootste voordelen van online winkelen is het gemak ervan. Geen gedoe meer met drukke winkelstraten, lange wachtrijen bij de kassa of beperkte openingstijden. Met een paar muisklikken kunnen we nu producten bestellen en ze rechtstreeks aan onze voordeur laten bezorgen. Wie bij Hans Anders lenzen bestelt bijvoorbeeld, heeft ze vaak al binnen een paar dagen in huis. Niet meer twee keer naar de opticien, eerst om de lenzen te bestellen en daarna om ze op te halen, maar gewoon vanuit huis bestellen en thuis geleverd krijgen. Super efficiënt toch?

Bovendien biedt online shoppen ons toegang tot een eindeloze variëteit aan producten, merken en prijsklassen. Of je nu op zoek bent naar een uniek item dat niet in lokale winkels verkrijgbaar is of gewoon op zoek bent naar de beste deal, het internet heeft alles wat je nodig hebt.

Steeds minder vaak gratis retourneren

Hoewel traditioneel winkelen nog steeds zijn charme heeft, heeft online shoppen ons leven zeker op vele manieren gemakkelijker gemaakt. En met snelle levertijden en eenvoudige retourmogelijkheden wordt het alleen maar aantrekkelijker om vanuit het comfort van ons eigen huis te blijven winkelen.

Houd er alleen wel rekening mee dat retourneren niet overal gratis is. Sterker nog: steeds meer webshops brengen (een deel van) de retourkosten in rekening, om het ongebreideld online bestellen en retourneren een halt toe te roepen. Niet alleen de kosten voor de webshops zijn enorm, ook de ecologische voetafdruk van online bestellen en retourneren is een belangrijke reden voor webshops om kosten in rekening te brengen.

Steeds minder vaak gratis retourneren

Online winkelen heeft ons veel nieuwe mogelijkheden gebracht, en het is fascinerend om te zien hoe het de manier waarop we winkelen heeft veranderd. Het gemak van toegang hebben tot een breed scala aan producten vanuit het comfort van ons eigen huis is zeker een van de voordelen van online winkelen. Het is geweldig om te zien hoe technologie ons in staat stelt om overal ter wereld te winkelen met slechts een paar klikken.

Wist je trouwens dat de best verkopende artikelen online kleding, boeken en elektronica zijn? Het is best cool hoe online winkelen ons in staat stelt om overal ter wereld te winkelen zonder dat we onze huis hoeven te verlaten. Zo heb je alle opties binnen handbereik!

 

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!