De voor­de­len van peri­o­diek beleggen

2023-09-20 - De voordelen van periodiek beleggen

Beleggen is een van de vele manieren om ervoor te zorgen dat je geld voor je laat werken. Tegenwoordig levert het geld op de bank namelijk niets meer op en ga je er met de jaarlijkse inflatie zelf op achteruit. Het is daarom dus ook verstandig om na te denken om je geld in plaats van iedere maand trouw op de spaarrekening te zetten, te beleggen in aandelen bijvoorbeeld. Door dit iedere maand te doen, bouw je ook met een relatief klein bedrag op de lange termijn een mooi vermogen op, waardoor je misschien zelfs wel een paar jaar eerder kunt stoppen met werken of je één van de vele dromen zoals een huis in het buitenland kunt bekostigen. Omdat vooral periodiek beleggen enorm veel voordelen heeft ten opzichte van eenmalig een bedrag, is het goed deze voordelen eens in kaart te brengen en te bespreken.

Dollar cost averaging

Als je het ons vraagt is maandelijks beleggen de beste strategie als het gaat om de frequentie van beleggen. Uiteraard kun je, wanneer je in de verkeerde aandelen investeert, ook dan je geld kwijt raken en is het belangrijk dat je weet wat je doet. Volg daarom altijd het laatste aandelen en crypto nieuws, zodat je niets mist. Door iedere maand te beleggen, maak je gebruik van een krachtige strategie genaamd ‘dollar cost averaging'. Dit betekent dat je periodiek een vast bedrag investeert, ongeacht de huidige staat van de markt. Op deze manier koop je aandelen tegen zowel hoge als lage prijzen, waardoor je risico's spreidt en profiteert van gemiddelde prijzen per aandeel. Het kan dus zijn dat je de ene maand 6 aandelen koopt voor hetzelfde geld, als de maand erna 4. Op deze manier weet je dus altijd zeker dat je gemiddeld genomen de beste prijs betaald.

Risico’s een stuk beheersbaarder

Het regelmatig beleggen van een vast bedrag per maand helpt ook bij het beperken van risico's. Door te spreiden over verschillende beleggingen en gedurende langere tijd in te stappen, verminder je de impact van koersschommelingen op korte termijn. Je creëert hiermee een goede basis voor je beleggingsportfolio en verkleint de kans op grote verliezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de eerste maand te beleggen in een ETF om vervolgens in maand 2 te kiezen voor één of meerdere losse aandelen. Door je portefeuille stap voor stap op te bouwen, is de kans op een mooi rendement en dus een groeiend vermogen een stuk groter, dan wanneer je eenmalig een groot bedrag investeert.

Je leert wat discipline is

Door jezelf ertoe te dwingen iedere maand een vast bedrag te beleggen, zul je merken dat je ook op andere vlakken een stuk gedisciplineerder wordt. Belangrijk is wel dit in het begin van de maand te doen, zodat je ook zeker weet dat het bedrag dat je wilt beleggen, op je rekening staat. Wat we namelijk nog altijd vaak zien, is dat mensen aan het einde van de maand sparen of beleggen, met het geld dat ze dan nog over hebben. We kunnen je één ding verzekeren, de kans dat er dan keurig iedere maand een dergelijk bedrag wordt belegt of gespaard, is vrij klein.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!