Deze fac­to­ren bepa­len de pre­mie van je autoverzekering 

2023-03-21 - Deze factoren bepalen de premie van je autoverzekering 


Deze factoren bepalen de premie van je autoverzekering 

Wanneer heb jij voor het laatst berekend, welke verzekeraar je de goedkoopste autoverzekering biedt? Je autoverzekering bij Verzekeringen.be vergelijken kan al snel een forse besparing op je maandlasten opleveren, wanneer het enige tijd geleden is dat je dit voor het laatst gedaan hebt. Er zijn verschillende factoren op basis waarvan de hoogte van deze premie vastgesteld wordt. In dit artikel lees je meer over deze factoren. Het verklaart waarom jouw premie soms hoger is, dan die van een vriend welke buiten de stad woont.
Tip: gebruik een online vergelijkingstool niet alleen voor je auto verzekering vergelijken. Je kunt deze tools ook inzetten bij het berekenen van de premies van je andere verzekeringen. 

Factoren die direct gerelateerd zijn aan je auto 

Een van de componenten die bepalend is voor de hoogte van je premie: de specificaties van je auto. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de auto. Des te hoger het vermogen, uitgedrukt in kilowatt (kW), des te meer zal je ook voor de autoverzekering betalen. Naast het vermogen van de auto speelt de waarde ervan mee. Vaak kijkt de verzekeraar hierbij naar de cataloguswaarde van het voertuig. Er zijn verzekeraars die de mogelijkheid bieden om de factuurwaarde te nemen als factor voor het berekenen van de premie. Dat laatste kan de premie lager doen laten uitvallen. 

Invloed gebruik van het voertuig op je premie

Niet alleen de verschillende specificaties van de auto hebben invloed op de premie die je maandelijks betaalt. Denk ook aan het gebruik van de auto: gebruik je deze voornamelijk zakelijk, of juist privé? In het eerste geval ligt de premie doorgaans hoger. Naast de manier waarop de auto gebruikt wordt, is het aantal kilometers wat je jaarlijks rijdt bepalend. Een lager aantal kilometers op jaarbasis resulteert in een lagere premie.

Leeftijd en woonplaats van de hoofdbestuurder

Een derde component die meegenomen wordt bij het berekenen van de premie van een autoverzekering: de hoofdbestuurder. Een verzekeringsmaatschappij kijkt hierbij naar diens schadeverleden, naar diens woonplaats en naar diens leeftijd. Over het algemeen ligt de premie hoger, wanneer het om een jongere bestuurder gaat. Een verzekeraar gaat er hierbij vanuit dat een jongere bestuurder minder ervaring heeft en als gevolg daarvan een hoger risico op schade loopt. Van diezelfde gedachte wordt uitgegaan bij de vergelijking tussen een bestuurder uit een stad en een bestuurder die buiten het stedelijk gebied woont: in de stad is de kans op schade groter. 

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!