Duurzame verwarming met laserkachels
We zijn met elkaar steeds meer bezig om verder te verduurzamen. Waar de een kiest voor zonnepanelen, kiest de ander voor het isoleren van de woning. Omdat met deze investeringen natuurlijk best wat kosten gemoeid gaan, zijn er ook tal van andere mogelijkheden om een goede eerste stap te zetten naar een duurzame woning. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door je huis te verwarmen met een petroleumkachel en dan is het bijzonder de laserkachel. Deze vorm van verwarmen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Niet alleen omdat het een stuk voordeliger is, maar ook omdat de uitstoot een stuk minder is en je dus ook je steentje bijdraagt aan een schoner milieu. Hoe dit precies zit, welke voordelen een laserkachel heeft en waar je op moet letten, mocht je hier ook voor kiezen, vertellen we je nu.
De voordelen van laserkachels
De reden dat mensen kiezen voor een laserkachel, is natuurlijk vanwege de vele voordelen. Deze voordelen zijn, als we kijken ten opzichte van de traditionele manier van verwarmen, enorm. Omdat het er best een aantal zijn, hebben we de keuze gemaakt om het te houden bij de belangrijkste. De kans dat je op basis van deze voordelen een laserkachel gaat kopen is namelijk het grootst, weten we uit ervaring.
Gericht verwarmen voor minder warmteverlies
Een van de belangrijkste voordelen van laserkachels is dat ze direct verwarmen. In tegenstelling tot de normale kachels, die vaak de lucht om hen heen verwarmen, straalt een laserkachel warmte rechtstreeks naar specifieke oppervlakken uit. Dit resulteert in veel minder warmteverlies en een efficiëntere verspreiding van warmte. Dit type verwarming wordt weleens vergeleken met infrarood, maar is wel degelijk anders. Het voordeel van deze manier van verwarmen, is dat er dus veel minder warmte en uiteindelijk ook energie verloren gaat.
Lager energieverbruik voor lagere kosten
Laserkachels staan bekend om hun zuinige energieverbruik. Ze kunnen dezelfde hoeveelheid warmte leveren als traditionele kachels, maar verbruiken aanzienlijk minder energie. Dit betekent lagere energiekosten en ook minder uitstoot van CO2. Dankzij hun geavanceerde technologie kunnen laserkachels ook snel opwarmen en de gewenste temperatuur houden zoals we dit normaal ook gewend zijn. Dit heeft als voordeel dat het veel minder energie kost om de temperatuur aangenaam te houden.
Overal te gebruiken
Een normale kachel kun je natuurlijk niet verplaatsen, dat kan met een laserkachel wel. Dit heeft als voordeel dat je de kachel dus ook mee kunt nemen naar een vakantiehuisje of kunt gebruiken tijdens het opruimen van de schuur of zolder waar je misschien wel geen verwarming hebt.
Waarvoor gebruik je een laserkachel?
Laserkachels zijn een veelzijdige verwarmingsoplossing die talloze toepassingen heeft. Of je nu een kleine ruimte wilt verwarmen, op zoek bent naar bijverwarming in een grotere ruimte, of de temperatuur buiten wilt verhogen onder overkapping, laserkachels bieden een efficiënte en effectieve oplossing. Welke toepassingen er allemaal nog meer zijn, vertellen we je uiteraard graag.
Ideaal voor kleine ruimtes
Laserkachels zijn bij uitstek geschikt voor kleine ruimtes zoals serres, campers en caravans. Met hun compacte formaat en gerichte warmteafgifte zorgen ze ervoor dat zelfs de kleinste ruimtes snel en vooral ook efficiënt kunnen worden verwarmd. Dus of je nu 's avonds wilt genieten van een gezellige en warme sfeer in je serre of comfortabel wilt kamperen in een camper, een laserkachel is de perfecte keuze. Overigens ook handig voor wanneer je regelmatig in de schuur te vinden bent en daar geen verwarming hebt.
Bijverwarming in grotere ruimtes
Niet alleen zijn laserkachels ideaal voor kleine ruimtes, maar ze kunnen ook dienen als bijverwarming in grotere ruimtes. Het maakt niet uit of het nu gaat om een woonkamer, kantoor of werkplaats, een laserkachel kan de temperatuur aangenaam maken zonder dat je de hoofdverwarming hoeft te gebruiken. Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt ook voor een gezellige en warme sfeer in elke ruimte. Stel dat je een dagje thuis werkt, dan is het natuurlijk zonde om de hele woonkamer te moeten verwarmen, terwijl je met een laserkachel prima het gedeelte waar jij zit warm kunt houden.
Voor onder de overkapping
Wat is er nu fijner dan tijdens de zomermaanden net even een uurtje langer buiten te kunnen blijven zitten? Door gebruik te maken van een laserkachel, kun je het onder je overkapping of patio net even een paar graden warmer maken, waardoor het aangenamer is en je dus gerust nog even wat langer kunt genieten van je tuin en de buitenlucht.
Veelgestelde vragen over de laserkachel
We kunnen ons goed voorstellen dat je na het lezen van dit artikel misschien nog wel een aantal vragen hebt over het gebruik van zo’n kachel of over de aanschaf. Daarom hebben wij een aantal veelgestelde vragen voor je uitgekozen en hieronder beantwoord.
Hoe werkt een laserkachel?
Een laserkachel verwarmt objecten en mensen direct door middel van een geconcentreerde bundel infraroodlicht. Dit licht wordt geabsorbeerd door de oppervlakte van objecten, waardoor ze warm worden. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de omgeving.
Is een laserkachel zuinig?
Ja, laserkachels zijn over het algemeen zuiniger dan traditionele kachels. Ze verbruiken minder energie omdat ze warmteverlies minimaliseren door direct te verwarmen. Dit resulteert in lagere energiekosten.
Is een laserkachel veilig?
Ja, laserkachels zijn over het algemeen veilig. Ze hebben een ingebouwde sensor tegen oververhitting en nog veel meer. Het is natuurlijk wel belangrijk om de kachel te gebruiken volgens de instructies van de fabrikant en om te allen tijde toezicht te houden. Je kunt dus niet even naar de supermarkt gaan, terwijl de kachel thuis aan is en de kinderen ook thuis zijn.
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!