Het herf­sti­ge rit­me van werk en school na een zon­ni­ge zomer

2023-10-03 - Het herfstige ritme van werk en school na een zonnige zomer

Het herfstige ritme van werk en school na een zonnige zomer

Het zomerseizoen heeft zijn laatste adem uitgeblazen, en de routine van werk en school hervat zich in volle vaart. Na een zomer vol ontspanning, vakanties en tijdelijke ontsnappingen uit de dagelijkse sleur, merkt men nu een duidelijke verschuiving in de atmosfeer op straat, op kantoor, en in de scholen. De stille gangen en kantoren van juli en augustus maken plaats voor de bruisende activiteit van september.

Er zijn talloze indicatoren voor deze verandering. Een van de meest zichtbare? Het aantal forenzen in de vroege ochtend. Volgens statische gegevens is het woon-werkverkeer (op landelijk niveau) met 20% gestegen in vergelijking met de zomermaanden. Een andere opvallende trend is de toename in de verkoop van school- en kantoorbenodigdheden. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen, dit jaar merken retailers een bijzondere piek in de vraag naar een laptop tas voor heren.

Deze verhoogde vraag naar laptoptassen en rugzakken is wellicht een gevolg van de toegenomen afhankelijkheid van technologie in zowel het onderwijs als de professionele wereld. In het afgelopen jaar heeft de digitalisering in verschillende sectoren een vlucht genomen, aangedreven door de aanhoudende impact van de pandemie en de noodzaak van thuiswerken en -studeren. Het bezit van een betrouwbare en duurzame tas om deze kostbare apparaten te vervoeren, is dus van essentieel belang geworden.

Tijdens de zomer zagen we dat vele professionals en studenten de voorkeur gaven aan flexibel werken of studeren. Vakanties werden vaak verlengd met de mogelijkheid om op afstand te werken. Echter, nu de herfst in aantocht is, wordt de roep om weer fysiek aanwezig te zijn in kantoren en scholen luider. Dit brengt niet alleen een terugkeer naar de normale dagelijkse routine met zich mee, maar ook een hernieuwde nadruk op de traditionele methoden van werken en leren. Zo wordt het ook voor de kantoorvrouwen noodzakelijk om te kijken naar de aanschaf van een nieuwe laptop rugzak voor dames.

Natuurlijk is niet alles weer zoals voorheen. De lessen die we tijdens de pandemie hebben geleerd, zijn nog steeds relevant. Veel organisaties erkennen het belang van flexibiliteit en het welzijn van hun werknemers. Scholen hebben ook de waarde van digitale hulpmiddelen ingezien en blijven deze in hun curriculum integreren.

Echter, ondanks de voordelen van technologie en de mogelijkheid om op afstand te werken, is er een onmiskenbaar gevoel van opluchting en nostalgie bij de terugkeer naar de fysieke werkplekken en scholen. Het sociale aspect, het directe menselijke contact, en zelfs de kleine dagelijkse routines – zoals het inpakken van een laptoptas voor school of werk, of het kiezen van de juiste outfit – dragen allemaal bij aan een gevoel van normaliteit.

Ter afsluiting, nu de bladeren beginnen te vallen en de dagen korter worden, verwelkomen we dus niet alleen een nieuw seizoen, maar ook een hernieuwde waardering voor de routines en tradities die ons leven structuur en betekenis geven. Het is een tijd van verandering, maar ook een tijd van hernieuwde focus en inzet, zowel op het werk als op school.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!