Hoe tol­ken een onmis­ba­re rol in de zorg vervullen

2024-06-11 - Hoe tolken een onmisbare rol in de zorg vervullen

Hoe tolken een onmisbare rol in de zorg vervullen

De kwaliteit van geboden zorg is afhankelijk van een groot aantal factoren. Een van deze factoren is de mogelijkheid om op een efficiënte manier te communiceren. Tolken spelen dan ook een belangrijke rol in de zorg, als zorgverleners en patiënten niet dezelfde taal spreken.

De rol van tolken in de zorg

Tolken in de zorg zorgen ervoor dat anderstalige patiënten begrijpen wat hen wordt verteld en hierop kunnen reageren. Iets wat onmisbaar is voor een goede zorgkwaliteit. Met name voor patiënten die kwetsbaar zijn, een traumatische ervaring hebben meegemaakt of kampen met mentale problemen is het erg belangrijk dat deze zorgbehoevenden zich zo veel mogelijk op hun gemak voelen. Tolken zorgen voor een vertrouwensband, waardoor patiënten begrijpen wat er speelt en welke zorg ze nodig hebben. Zo krijgen ze het gevoel begrepen te worden en durven een gesprek aan te gaan.

Voordelen

Als anderstalige patiënten gebruik kunnen maken van een tolk, zorgt dit automatisch voor meerdere voordelen. Zo kunnen patiënten vragen stellen, maar worden er ook sneller vervolgafspraken gemaakt. Dingen die heel normaal zijn als je dezelfde taal spreekt, maar die erg lastig zijn als er een taalbarrière is. Het is niet alleen voor patiënten een stuk prettiger, maar ook artsen en andere zorgverleners kunnen op deze manier beter hun werk doen. Het is makkelijker om dingen uit te leggen, behandelplannen te delen, om tot een diagnose te komen, enzovoorts. Zeker in de moderne wereld waar er weinig tijd is, zorgt een tolk voor een efficiënte manier om ook anderstaligen de zorg te geven die ze nodig hebben.

Mogelijkheden

Het inschakelen van een tolk in de zorg kan op verschillende manieren en tolken inclusief medische kennis zijn in te zetten voor een groot scala aan zorgbehoeften. Hierbij kun je denken aan ziekenhuizen, maar ook aan geestelijke gezondheidszorg, jeugd- en pleegzorg. Op basis van de zorgbehoefte kan iemand de juiste methode selecteren, die past bij de gewenste zorg, de zorgverlener en de patiënt.

Global Talk is een organisatie die zich hierin heeft gespecialiseerd en deze dienst op verschillende manieren aanbiedt. Denk aan de tolkentelefoon, als er snel of voor een korte periode een tolk moet worden ingeschakeld. Of een tolk op locatie, wanneer het gaat om het bespreken van gevoelige informatie of ingrijpende gesprekken. Ook is het mogelijk om tolken in te schakelen via een conference call of videobellen. Het laatste is een manier om op afstand toch non-verbale communicatie te waarnemen. Een voordeel van Global Tolk is dat deze organisatie beschikt over een groot netwerk, waarin het vertalen van meer dan 200 verschillende talen mogelijk is.

Online aanvragen

Het aanvragen van een tolk is erg eenvoudig en kun je zelf doen, zonder de tussenkomst van een derde persoon, via het internet. Zo kun je bij Global Talk direct een tolk inschakelen, maar ook een tolk reserveren voor een later tijdstip. Maak van tevoren wel even een account aan, aangezien dit ongeveer een werkdag in beslag neemt. Naast tolken die je kunt inschakelen voor het vertalen van zorggerelateerde gesprekken, kun je bij deze onderneming ook terecht voor andere onderwerpen, van gemeenten tot onderwijs, en veel andere sectoren.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!