Kinderen maken van amputatie een kracht
Als je een arm of beenamputatie moet ondergaan, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis. Je moet je niet alleen fysiek aanpassen, maar ook emotioneel en psychologisch heeft dit veel impact. Het vinden van de juiste zorg en prothese is daarom cruciaal voor het herstel, zeker als het gaat om kinderen die een prothese nodig hebben. Bij prothesecentrum Amputee Care Center is het verbeteren van de kwaliteit van leven het belangrijkste doel en hier vertellen ze graag meer over.
Het belang van totaalzorg
Na een amputatie of bij een aangeboren afwijking is het belangrijk om toegang te hebben tot de best mogelijke zorg en ondersteuning. De juiste prothese maken na herstel van een amputatie of voor een kind met een aangeboren afwijking is vaak complex en vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij meerdere specialisten samenwerken voor de beste ondersteuning. Bij het prothesecentrum in Genk zijn ze gespecialiseerd in totaalzorg en hebben hiervoor alle specialisten in huis.
Vooral kinderen die een amputatie ondergaan hebben specifieke zorgbehoeften. Hun lichaam is nog in ontwikkeling, waardoor een prothese regelmatig moet worden aangepast. Bovendien is er vaak specialistische psychologische ondersteuning nodig. Kinderen en hun ouders zijn veerkrachtig, maar het is van groot belang dat ze de juiste begeleiding krijgen.
Kinderprothesen: totaalzorg voor de jongste patiënten
"Totaalzorg", zoals bij het ACC, voor kinderen met een prothese omvat niet alleen een maatwerk prothese aangepast aan de specifieke behoeften en talenten van het kind. Dit betreft ook revalidatie coaching, een loopschool met gedigitaliseerde ganganalyse, psychosociale ondersteuning, een voedingscoach, langdurige monitoring, en gezinsbegeleiding. Moderne prothesiologie biedt een holistische aanpak die niet alleen fysieke, maar ook emotionele en sociale behoeften van het kind en zijn familie adresseert, met voortdurende zorg, gepersonaliseerde coaching en een prothese die de ontwikkeling van het kind stimuleert.
Een goede prothesecoach biedt hierbij het juiste advies en de prothesebouwer zal een arm of beenprothese op maat maken, rekening houdend met de specifieke wensen van het kind. Moderne kinderprothesen zijn ontworpen om licht, duurzaam en flexibel te zijn. Ze stimuleren het kind en zijn ze geschikt voor een actief en dynamisch leven.
Het nut van een second opinion
Prothesedragers komen vaak ‘toevallig’ terecht bij hun eerste prothesemaker, via hun arts of het ziekenhuis. Voor de hernieuwing, een paar jaar later, zullen de meeste prothesedragers zelf op zoek gaan naar een gespecialiseerd prothesecentrum met een prothesecoach voor gepersonaliseerde ondersteuning. Bij het kiezen van een prothese is het altijd waardevol om een second opinion prothesist te raadplegen. Een prothesecentrum gespecialiseerd in totaalzorg kan nieuwe inzichten bieden en er daarnaast voor zorgen dat alle opties worden bekeken voordat je een definitieve beslissing neemt. Bij een second opinion krijg je mogelijk betere of meer geschikte prothesemogelijkheden, die beter aansluiten bij je levensstijl, echt op maat zijn en je meer mogelijkheden geven. Een prothesecentrum zoals ACC heeft vaak veel meer mogelijkheden en werkt constant aan innovaties, zoals 3D-printing.
Vaak kan een second opinion ervaren zorgen dat je meer innovatieve oplossingen ontdekt die een directe positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen, omdat het kiezen van de juiste prothese veel invloed heeft op wat je nog wél kan met een prothese. Een second opinion kan het verschil zijn tussen een beperking door een amputatie en een verrijking dankzij een innovatieve prothese.
Kies voor een prothesespecialist
Na een amputatie is het erg belangrijk om de best mogelijk zorg te krijgen, die op jouw unieke persoon is toegespitst. Een goed passende prothese die op maat wordt gemaakt kan een wereld van verschil maken in een leven. Het kiezen van de juiste zorgverlener, die hierin gespecialiseerd is en die ook totaalzorg kan bieden, is cruciaal om een leven vol mogelijkheden te kunnen leven. Met de juiste totaalzorg is het mogelijk om met of na een amputatie een vol en actief leven te leiden.
Zelf nieuws melden?
Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken
Een fout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!