Lees­bril nodig? Er zijn ook mul­ti­fo­ca­le lenzen

Image001

Vind je het steeds moeilijker om kleine lettertjes te lezen? Dan heb je misschien een leesbril nodig. Maar wist je dat multifocale contactlenzen ook een optie zijn? Ontdek de wereld van multifocale lenzen en hoe ze een handige en effectieve oplossing kunnen zijn voor mensen met presbyopie (ouderdomsverziendheid). Of je nu de voorkeur geeft aan een bril of contactlenzen, er zijn vele opties die aan je behoeften voldoen.

Wanneer kies je voor multifocale lenzen?

Als je het moeilijk vindt om je scherp te stellen op voorwerpen op verschillende afstanden, kun je waarschijnlijk multifocale lenzen gebruiken. Deze lenzen zijn vooral nuttig als je presbyopie hebt, een aandoening die zich meestal ontwikkelt na het 40e levensjaar. Multifocale brillenglazen zijn ideaal voor mensen die minder afhankelijk willen zijn van een leesbril of bifocale bril en zorgen voor een naadloze overgang van dichtbij naar veraf. En in plaats van een multifocale bril kan je dus ook kiezen voor multifocale lenzen.

Wat is het verschil tussen multifocale lenzen en bifocale lenzen?

Multifocale lenzen geven helder zicht op meerdere afstanden, terwijl bifocale lenzen meestal twee verschillende segmenten hebben; voor dichtbij en veraf. De soepele overgang tussen verschillende visuele zones in multifocale lenzen elimineert de zichtbare lijn die te zien is in bifocale lenzen, die de twee kijkzones van elkaar scheidt. Vanwege esthetiek en naadloze visuele ervaring hebben veel mensen voorkeur voor multifocale brillenglazen. Voor sommige gebruikers zijn bifocale lenzen echter eenvoudiger en gemakkelijker aan te passen. Multifocale brillenglazen of lenzen zijn geschikt voor een breder scala aan zichtproblemen, waaronder tussenafstanden, in tegenstelling tot bifocale brillenglazen die alleen geschikt zijn voor dichtbij en veraf. Wie lenzen bestelt bij Hans Anders heeft de keuze uit zowel multifocale als bifocale lenzen.

Presbyopie: oorzaken en symptomen

Presbyopie, beter bekend als ouderdomsverziendheid, is een aandoening waarbij het oog geleidelijk het vermogen verliest om scherp te stellen op nabije objecten door de verharding van de lens. Symptomen zijn onder andere problemen met het lezen van kleine lettertjes, het vasthouden van leesmateriaal op armlengte, hoofdpijn en vermoeide ogen bij close-up taken. De belangrijkste oorzaak van ouderdomsverziendheid is het natuurlijke verouderingsproces, dat de flexibiliteit van de lens vermindert en het vermogen om van vorm te veranderen om scherp te stellen.

Voordelen van multifocale lenzen

Multifocale lenzen geven het gemak van helder zicht op alle afstanden. Ze zorgen voor een naadloze overgang tussen dichtbij, intermediair en veraf, wat het algehele visuele comfort verbetert. Door natuurlijke oogbewegingen en concentratie-inspanningen te ondersteunen, kunnen deze lenzen vermoeidheid en vermoeide ogen verminderen.

Nadelen van multifocale lenzen

Hoewel multifocale lenzen veel voordelen bieden, moet er ook rekening worden gehouden met mogelijke nadelen. Halo's en schitteringen rond lampen, vooral 's nachts, kunnen voor sommige gebruikers afleidend zijn. Daarnaast is er vaak een aanpassingsperiode nodig, waarin dragers last kunnen hebben van duizeligheid of hoofdpijn. De visuele helderheid is mogelijk niet gelijk aan die van enkelvoudige lenzen, vooral voor taken waarbij fijne details vereist zijn. Tot slot kunnen multifocale lenzen aanzienlijk duurder zijn dan enkelvoudige of bifocale lenzen, waardoor ze voor sommige mensen een minder voordelige keuze zijn.

Ervaringen met multifocale lenzen

Hoewel gebruikers van multifocale lenzen vaak melden dat ze in het begin even moeten wennen, waarderen ze de naadloze overgang tussen dichtbij en veraf als ze er eenmaal aan gewend zijn. Gebruikers onderstrepen ook het belang van een goede pasvorm en regelmatig bezoek aan een optometrist om de effectiviteit te monitoren. Velen vinden dat multifocale lenzen hun levensstijl aanzienlijk verbeteren en meer vrijheid en flexibiliteit bieden bij dagelijkse activiteiten.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!