Onder­houd elek­tri­sche fiets

2023-02-28 - Onderhoud elektrische fiets

5 tips voor het onderhoud van je elektrische fiets 

Als je de beste elektrische fiets hebt gekocht, betekent dit niet dat je de ebike nooit hoeft te onderhouden of schoon te maken. Natuurlijk is dat wel nodig, hierdoor blijft je nieuwe fiets immers in topconditie. Gebruik daarom de volgende tips regelmatig voor het optimaal onderhouden van je elektrische fiets! 

Smeer je ketting 

Je ketting goed gesmeerd houden is een belangrijke basisonderhoudsstap, het maakt je fiets gemakkelijker te trappen en verspilt minder energie. Voordat je je ketting smeert, moet je een ontvetter gebruiken om vuil of overtollige olie weg te vegen voordat je verse olie aanbrengt. Zodra het is gesmeerd, neem je een schone doek om het overtollige olie weg te vegen. Zorg ervoor dat je je ketting schoonveegt, want te veel smeermiddel op je ketting kan vuil aantrekken en je mooie, schone ketting in een glibberige puinhoop veranderen. 

Controleer de kabels 

Kijk goed naar al je kabels en aansluitingen op tekenen van schade, zoals rafels of slijtage aan de buitenkabel. Controleer of de verbindingen goed vastzitten en geen tekenen van roest vertonen. Maak een kleine draai rond en schakel door de versnellingen om er zeker van te zijn dat je het volledige bereik krijgt en dat het schakelen tussen elke versnelling gaat. Als hier problemen zijn, moet je mogelijk een online handleiding over derailleurafstelling raadplegen of deze naar je plaatselijke winkel brengen.

Laad de accu op

Regelmatig opladen zorgt ervoor dat je elektrische fiets altijd klaar staat als jij dat bent. Maak er een gewoonte van om regelmatig op te laden, want het stallen van de fiets met een laag laadniveau vermindert de opslagcapaciteit van de batterij. Richt thuis of op het werk een handige plek in om op te laden, zodat het gemakkelijk is en niet wordt vergeten. 

Check de bandenspanning

Je banden op de juiste spanning houden is de meest elementaire onderhoudsstap in het repertoire van elke fietseigenaar. Het zorgt ervoor dat je ebike minder snel een lekke band krijgt, efficiënter beweegt en dat je banden meer grip op het wegdek hebben. Kijk op de zijkant van je band of in de gebruikershandleiding voor de juiste bandenspanning. Doe dit voordat je gaat fietsen, vooral als je fiets een tijdje niet is gebruikt. Houd over het algemeen je bandenspanning boven de 50-55 PSI. Als je aan de zwaardere kant bent, streef dan naar 60 PSI. Controleer je banden op een maximale PSI-instelling en zorg ervoor dat je deze niet overschrijdt.  

Inspecteer de remmen

De remmen zijn een heel belangrijk veiligheidskenmerk van je fiets, dus ze moeten voor elke rit worden gecontroleerd. Controleer of je schijf niet is geroest, verbogen of bekrast. Til de voorkant van je fiets op, draai aan het wiel en trek vervolgens aan de remhendel om te controleren of het wiel snel en stevig stopt. Til de achterkant van je fiets op en herhaal. Duw je fiets voort en knijp elke rem tegelijk in, luisterend naar krassende of gruizige geluiden, die suggereren dat de remblokken of schijf moeten worden schoongemaakt. Pas op dat je je schijven niet verontreinigt met smeermiddelen of siliconenspray wanneer je je fiets schoonmaakt, omdat dit ervoor kan zorgen dat ze niet goed meer werken. 

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!