Op deze 4 plek­ken in huis ont­staan de mees­te lekkages

2024-04-04 - Op deze 4 plekken in huis ontstaan de meeste lekkages

Op deze 4 plekken in huis ontstaan de meeste lekkages

Een lekkage in huis kan voor veel overlast en schade zorgen. Het is daarom cruciaal om alert te zijn op specifieke plekken waar lekkages vaak voorkomen. Hier zijn vier van deze kwetsbare locaties die je volgens de loodgieter regelmatig moet controleren.

1. Het dak

Het dak is een van de meest voorkomende plekken waar lekkages optreden. Zelfs kleine scheurtjes in dakbedekking, beschadigde shingles of verstopte dakgoten kunnen leiden tot waterinfiltratie. Voer regelmatig inspecties uit, vooral na hevige regenval of stormen. Let op eventuele tekenen van beschadigingen en zorg ervoor dat dakgoten vrij zijn van bladeren en ander puin.

2. Rondom ramen en deuren

De afdichting rondom ramen en deuren is gevoelig voor slijtage en kan na verloop van tijd lekken veroorzaken. Controleer regelmatig de kitnaden en afdichtingen op barsten of beschadigingen. Herstel of vervang indien nodig om te voorkomen dat regenwater binnendringt.

3. De badkamer

De badkamer is een vochtige omgeving en daardoor vatbaar voor lekkages. Controleer regelmatig de kitnaden rondom de douche, bad en wastafel. Inspecteer ook de voegen en kit rondom tegels. Los eventuele beschadigingen onmiddellijk op om waterlekkages te voorkomen.

4. De keuken

Lekkages in de keuken kunnen voorkomen rondom de gootsteen, onder het aanrecht en bij de vaatwasser. Controleer de aansluitingen van leidingen en zorg ervoor dat er geen druppels of waterplassen aanwezig zijn. Houd de afvoer vrij van verstoppingen en repareer eventuele lekkende kranen.

Tips voor preventie

· Voer regelmatig visuele inspecties uit op deze kwetsbare plekken.

· Zorg voor tijdige reparaties bij het constateren van kleine gebreken.

· Investeer in hoogwaardige afdichtingsmaterialen en kit.

· Overweeg het inschakelen van een professional voor grondigere inspecties, vooral bij oudere huizen.

Door proactief te zijn en aandacht te besteden aan deze kritieke plekken in huis, kun je lekkages voorkomen voordat ze grote schade aanrichten. Een regelmatige controle en snelle respons kunnen helpen om je huis droog en veilig te houden.

 

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!