Slim bespa­ren door ener­gie te vergelijken

2024-04-23 - Slim besparen door energie te vergelijken

Slim besparen door energie te vergelijken

Online energie vergelijken van verschillende aanbieders is door de jaren heen steeds makkelijker geworden. Waar je voorheen zelfstandig de websites van verschillende energiemaatschappijen bezocht om het goedkoopste aanbod te vinden, is dat tegenwoordig al voor je gedaan. Een online vergelijkingswebsite bepaalt op basis van je verbruik en voorkeuren, welke partij je de goedkoopste energie biedt. Zo houd je maandelijks geld over voor bijvoorbeeld een vakantie, de aankoop van een nieuwe televisie, enzovoorts. De verschillende energieleveranciers vergelijken is niet de enige manier om geld te besparen. Een goed alternatief is het verduurzamen van je woning. 

Tip: gebruik een dergelijke vergelijkingstool niet alleen voor het vergelijken van het aanbod van energieleveranciers. Je kunt ook verzekeringen op deze manier vergelijken. Zo bespaar je mogelijk nog meer. 

Overweeg de investering in een zonne-energiesysteem

Het verduurzamen van je woning kan met de investering in een zonne-energiesysteem, zo wek je een deel van de benodigde stroom zelf op. De montage van zonnepanelen is steeds populairder. Mede door het toegenomen rendement en de gedaalde prijs van een gemiddeld zonnepaneel. Door zelf groene zonnestroom op te wekken, beperk je de afhankelijkheid van het net. Dat is belangrijker geworden, nu het risico op onderbrekingen in de stroomvoorziening groeit. Het is het gevolg van netcongestie, wat vaak omschreven wordt als een ophoping van stroom op het net. Er wordt steeds meer stroom terug aan het net geleverd.

Zonnepanelen combineren met een batterij

Dat er steeds meer stroom aan het net geleverd wordt en daarmee het risico op onderbrekingen groeit, vang je op door de investering in een batterij te overwegen. Er zijn verschillende partijen die deze thuisbatterijen ontwikkelen. Een goed voorbeeld daarvan is Tesla, met de Powerwall. Het modulaire systeem maakt het mogelijk om overschotten aan opgewekte stroom vanuit het zonne-energiesysteem op het dak in huis op te slaan. Kies je op termijn voor een groter aantal zonnepanelen op het dak? In dat geval kun je ook de capaciteit van deze batterij uitbreiden, door de modulaire opbouw ervan.

Op het moment dat de zonnepanelen geen stroom opwekken en jij dit in huis wel verbruikt, wordt de batterij ontladen. Zo heb je altijd stroom tot je beschikking, zonder afhankelijk te zijn van het stroomnet. Wist je dat ook sommige elektrische auto’s gebruikt kunnen worden voor de opslag van stroom? Het geldt voor de modellen met een accu die bidirectioneel laden ondersteunen. Informeer er eens naar bij de dealer.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!