Spe­ci­a­lis­ten zien vraag naar zon­ne­pa­ne­len ver­der stijgen

Zonnepaneel

Specialisten zien vraag naar zonnepanelen verder stijgen 

De oplopende energiekosten hebben ertoe geleid dat steeds meer mensen de aankoop van zonnepanelen zijn gaan overwegen. Middels zonnepanelen op het dak van je woning wek je een groot deel van de benodigde stroom zelf op. Door de zonnepanelen te combineren met een elektrische warmtepomp en bijvoorbeeld een inductiekookplaat, neemt het energieverbruik al snel sterk af. Het kan hierbij interessant zijn om het geheel op termijn te combineren met een thuisbatterij, waarop je de opgewekte groene stroom kunt bewaren voor dagen waarop de zon niet of nauwelijks schijnt. Het maakt je steeds onafhankelijker van het energienet. 

Een groeiende vraag naar zonnepanelen maakt het voor aanbieders steeds lastiger om deze zonnepanelen snel te kunnen leveren. Niet alleen vanwege de zonnepanelen zelf, maar ook vanwege de hiermee gepaard gaande groeiende vraag naar zonnepanelen montagemateriaal.

Specialistische kennis benodigd bij plaatsen zonnepanelen 
Consumenten hebben baat bij de specialistische kennis van aanbieders van zonnepanelen en bijvoorbeeld een zonnepanelen montagesysteem voor een plat dak. Bij platte daken is het cruciaal, dat de zonnepanelen in precies de juiste hoek gemonteerd worden. Op deze manier wordt de opbrengst ervan gemaximaliseerd. Vergelijkbaar met het kiezen van de hellingshoek is het bepalen van de afstand tussen de rijen met zonnepanelen. Je wilt voorkomen dat zonnepanelen in elkaars schaduw staan, wat de opbrengst ervan beperkt.

Groot voordeel van zonnepanelen op een plat dak ten opzichte van panelen op schuine daken is het gegeven, dat de hellingshoek precies juist kan worden afgesteld. Men is niet afhankelijk van de hellingshoek van het schuine dak zelf. 

Vraag naar zonnepanelen zal blijven groeien 
De verwachting is dat de vraag naar zonnepanelen in de komende jaren verder toe zal nemen. Niet alleen door de oplopende energiekosten, maar ook door de invloed die huishoudens hiermee hebben op een duurzame manier van leven. Er hoeft minder grijze stroom te worden opgewekt om Belgische huishoudens van de benodigde hoeveelheid energie te voorzien. Zo wordt men en milieu gespaard. Daar komt bij dat de zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook thuisbatterijen zich op hoog tempo ontwikkelen. Het maakt het steeds rendabeler om te investeren in dergelijke oplossingen; de terugverdientijd neemt af. Op thuisbatterijen kan daarbij steeds meer stroom worden bewaard. Een derde factor die meespeelt is de toename van het aantal elektrische en hybride auto’s. De combinatie van een elektrische auto met zonnepanelen op het dak is zeer interessant voor huishoudens; het is een voordelige manier van rijden. 
 

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!