Star­ters op zoek naar een eer­ste koop­huis in Vlaanderen

2023-05-25 - Starters op zoek naar een eerste koophuis in Vlaanderen

Nog altijd is het aantal starters wat zoekt naar een eerste koophuis in Vlaanderen groot. De situatie op de woningmarkt maakt het voor hen bepaald niet gemakkelijk om een betaalbare woning te vinden in de regio. Al lijkt daar de komende periode langzaamaan verandering in te komen, nu de rentes die hypotheekverstrekkers in rekening brengen bij het afsluiten van een hypotheek iets oplopen. In 2022 nam de rente bij een woonkrediet op 20 jaar met een vaste rente toe van 1,38 procent naar 3,38 procent. Het maakt dat mensen met een koophuis tweemaal nadenken, voordat zij op zoek gaan naar een nieuw huis. Een vraag die veel starters hebben: hoeveel kan ik lenen? In dit artikel lees je er meer over.

Voer online een eerste simulatie voor een hypotheek uit

Aanbieders van hypotheken bieden op hun website vaak een praktische tool aan, waarmee het mogelijk is een simulatie uit te voeren voor een hypotheek. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hypothecaire lening simulatie bij Hypotheekwinkel.be. Deze website maakt het voor starters mogelijk alvast een eerste indicatie op te vragen van hetgeen zij mogelijk kunnen lenen via een hypotheekverstrekker. Houd er hierbij rekening mee, dat aan zo’n simulatie in geen geval rechten kunnen worden ontleend. Deze tools kijken slechts naar enkele factoren, terwijl een financieel adviseur naar een veel breder scala aan elementen kijkt. Wel helpt het starters te bepalen binnen welke prijsklasse ze op zoek kunnen gaan naar een koopwoning in Vlaanderen.

Sparen om een groot deel zelf te kunnen betalen

Starters wiens inkomen niet hoog genoeg is om nu al aan een koopwoning te kunnen denken, doen er goed aan een zo groot mogelijk deel van het inkomen te sparen. Niet alleen de hypotheekrente liep vorig jaar op; ook de spaarrente bij banken stijgt weer binnen Europa. Het maakt het iets aantrekkelijker om geld vast te zetten. Des te meer spaargeld starters hebben, des te kleiner het deel van de woningwaarde dat zij nog zullen moeten lenen bij de aankoop van de woning. Het verbetert de kansen van starters op de woningmarkt.

Voorlopig lijkt de woningmarkt in België vrij stabiel te blijven. Concreet wil dat zeggen dat de huizenprijzen in België naar verwachting zo’n 0,5% zullen dalen in 2023. Voornaamste reden voor deze lichte daling is de verslechtering van de betaalbaarheid van hypotheken, door de stijging in de rente. Voor 2024 wordt een lichte groei voorspeld, al is dat nog zeer onzeker.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!