Wit­goed rei­ni­gen: zo doe je dat!

2024-03-13 - Witgoed reinigen: zo doe je dat!

Witgoed reinigen: zo doe je dat!

Met witgoed bedoelen we alle apparaten in huis die van origine wit waren. Denk hierbij aan de koelkast, de vriezer, de wasmachine, de droger. Tijdens een grote schoonmaak denk je er misschien niet direct aan om deze machines ook even onder handen te nemen, maar als je wilt dat je witgoed lang goed blijft werken, kan het geen kwaad om ze goed schoon te houden. Geen idee waar je moet beginnen? Zo maak jij je witgoed-apparaten goed schoon!

De wasmachine reinigen

De wasmachine reinigen duurt ongeveer een uurtje en is niet heel ingewikkeld. Begin ermee het bakje waar je normaal de zeep in doet eruit te halen. Je kunt dit gewoon met wat zeep en een afwasborstel schoonmaken. Maak ook de binnenkant van de lade schoon, want hier zitten vaak zeepresten. De binnenkant van de wasmachine maak je schoon door een half kopje zuiveringszout in de trommel te gieten en de wasmachine vervolgens te laten draaien op 90 graden Celsius. Aangekoekte kalk en zeepresten komen hierdoor makkelijk los.

De droger reinigen

Het stoffilter van de droger moet na ieder gebruik even goed geleegd worden. Doe je dat niet, dan bestaat er een risico op brand en dat wil je natuurlijk niet hebben. Als je gaat voor een wat meer grondige reiniging, kun je ook het vakje waar het stoffilter in hangt even leegzuigen met een stofzuiger. Zorg ook dat je regelmatig de vochtsensor even afneemt met een doekje. Anders kan de droger niet meer goed aanvoelen of je was nou droog is ja of nee. Hoe je de droger verder moet schoonmaken hangt af van het type droger dat je hebt. Een condensdroger kun je het best schoonspoelen met een douchekop, een warmtepompdroger met een wasdrogerborstel en een luchtafvoerdroger met een stofzuiger (vergeet hierbij ook de afvoerslang niet).

De koelkast reinigen

De koelkast kun je met simpele schoonmaakmiddelen, zoals van HG, makkelijk schoonmaken. Haal de koelkast in eerste instantie helemaal leeg (en gooi direct alles weg wat slecht is geworden. De losse bakken en groentelades haal je los, deze kunnen eventueel in de vaatwasser of in een sopje afgewassen worden. Aan de binnenkant van de koelkast kunnen lekkende potjes of bakjes voor vervelende aangekoekte etensresten zorgen. Met een sopje of een vetweg en een schuurspons kun je deze vlekken wegschrobben. Neem de koelkast daarna aan de binnenkant nog eens extra af met een natte doek en droog de boel ook echt goed af voor je je spullen langzaam weer in de koelkast zet en je hem weer gaat gebruiken. Kortom: het schoonmaken van je witgoed is helemaal niet iets om heel erg tegenop te zien. Het is relatief makkelijk en in de meeste gevallen zo gepiept.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!