Zo maak jij je tuin zomerklaar

2024-04-22 - Zo maak jij je tuin zomerklaar

Zo maak jij je tuin zomerklaar

Het duurt nog even, maar voor we het weten is het zover, tijd voor de zomer! Voor het zover is, is het natuurlijk eerst zaak dat we ervoor zorgen dat onze tuin zomerklaar is. Want laten we eerlijk zijn, de kans dat jij in de afgelopen maanden iets aan je tuin hebt gedaan, is vrij klein. Om er dan toch voor te zorgen dat het er straks allemaal weer keurig en verzorgd bij ligt, hebben we een handige stappenplan voor je gemaakt, waarmee je eigenlijk direct aan de slag kunt. Dus kijk jij nu naar buiten en ligt de tuin vol met blad, onkruid en andere rotzooi? Dan zijn onze tips zeker de moeite waard om niet alleen rustig door te lezen, maar ook om daadwerkelijk toe te passen.

Maak eerst een plan

Het is weer die tijd van het jaar.De zomer staat voor de deur en de tuin moet klaargemaakt worden voor het mooie weer. Een opgeruimde tuin is niet alleen aantrekkelijk om naar te kijken, maar ook om ervoor te zorgen dat alles mooi blijft. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een tuin die bezaaid is met blad, niet bepaald zorgt voor een goede basis voor bijvoorbeeld je bloemen en planten. Voordat je begint met het opruimen van je tuin, is het handig om een plan van aanpak te hebben. Loop eens rustig door je tuin heen en let goed op wat er allemaal gedaan moet worden. Maak een lijstje van taken die je wilt uitvoeren, zoals het snoeien van bomen en struiken, het verwijderen van onkruid en het schoonmaken van de terrassen en paden.

Ruim je tuin op

Nadat je een lijstje met taken hebt gemaakt, is het tijd om te beginnen met de eerste stap en dat is het opruimen van je tuin. In de afgelopen maanden hebben bladeren, takken en ook andere rotzooi zich opgehoopt en is het tijd om dit eerst eens op te ruimen. Kijk ook gelijk of er andere spullen in je tuin liggen die er niet horen en gooi deze allemaal weg. Je zult zien dat wanneer je hiermee begint, je tuin er direct een heel stuk anders uit komt te zien. Naast het vegen van de tuin, is het ook verstandig om direct alle onkruid weg te halen, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Zo hebben bloemen en planten de ruimte om te kunnen groeien en ziet het er een stuk beter uit.

Begin met het snoeien van je planten

Heb je alles opgeruimd, dan is het nu tijd om te gaan snoeien. Het snoeien van je planten is namelijk een belangrijke eerste stap om je tuin klaar te maken voor de zomer. Verwijder dode takken en ongewenste scheuten om je planten weer nieuw leven in te blazen. Let op dat je dit op het juiste moment doet, niet alle planten moeten namelijk in dezelfde periode gesnoeid worden. Zorg ook dat je het juiste gereedschap gebruikt, een scherpe snoeischaar is onmisbaar. Door het snoeien zal je tuin er meteen verzorgd uitzien en kun je straks genieten van volop bloeiende planten.

Maak je het terras klaar

Nadat je tuin helemaal netjes is en opgeruimd, is het tijd om met het terras aan de slag te gaan. Je wilt namelijk wel ergens kunnen zitten als de zon schijnt. Begin daarom eerst met het schoonmaken van je loungeset of tuinset, zodat je vervolgens kunt beginnen met de aankleding. Kijk naar wat leuke accessoires en zorg voor verlichting zoals deze prikkabels van lichtsnoerbuiten.com die perfect zijn voor onder de overkapping in je tuin. Overdag is het natuurlijk wel gewoon licht, maar als het ook ‘s avonds lekker lang warm blijft buiten, is het ook fijn dat je tot in de late uurtjes kunt genieten en daar hoort wel een beetje goede verlichting bij. Prikkabels zijn namelijk in te stellen op verschillende standen en ook nog eens waterdicht als je kiest voor de IP67 varianten.

Maak de tegels goed schoon

Het schoonmaken van je terras is een flinke klus. Vooral wanneer je ook last hebt van groene tegels. Deze groene aanslag is alg en ontstaat wanneer het flink heeft geregent en de tegels niet goed kunnen drogen. Het is dus helemaal niet gek als dit ook in jouw tuin het geval is. Het schoonmaken kan in eerste instantie vaak met heet water (boven de 65 graden). Lukt dit niet, dan kun je bij het tuincentrum ook een speciale reiniger halen, die niet alleen zorgt voor mooie schone tegels, maar ook geen schade toebrengt aan mens, dier of milieu.

Ga aan de slag met bloemen en planten

Stap voor stap begint de tuin er een stuk gezelliger uit te zien. Om het helemaal compleet te maken, is het tijd om wat bloemen en planten te halen, bijvoorbeeld voor in de bakken in je tuin. Het leuke aan bloemen en planten, is dat je helemaal zelf bepaalt hoe en waar je deze neerzet. Het enige waar je wel even goed rekening mee moet houden, is met het aantal zonuren dat ze nodig hebben en ook of de kwaliteit van de bodem wel goed is. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan kun je de grond het  beste even bemesten, zodat de planten en bloemen die er komen te staan, straks naast zonlicht en water, ook voldoende voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen om flink te kunnen groeien.

Laat een pergola of overkapping plaatsen

De zomers worden steeds warmer. Hoe fijn is het dan dat je ook op het heetst van de dag lekker buiten kunt blijven zitten en ook ‘s avonds wat langer? Dit is dan ook precies de reden waarom we zien dat steeds meer mensen kiezen voor een pergola of overkapping in de tuin. Hoe gezellig is het om tot in de late uurtjes onder de overkapping te kunnen zitten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het koud wordt. Zo kun je er eventueel nog voor kiezen om één of meerdere kanten dicht te maken, zodat de wind er ook niet onderdoor kan waaien. Dit kan je zomaar een graad of 3 schelen.

Blijf je tuin ook tijdens de zomer onderhouden

Nadat je tuin helemaal klaar is voor de zomer, is het wel belangrijk dat je je tuin ook tijdens deze maanden goed blijft onderhouden. Vooral op hete dagen is het belangrijk dat je blijft sproeien, maar dan wel op de juiste momenten. Ons advies is om ‘s ochtends te sproeien of ‘s avonds. Doe je dit namelijk overdag, dan is de kans groot dat een hoop van het water al verdampt voordat het in de bodem terechtkomt. Merk je dat je te maken krijgt met bijvoorbeeld bruine plekken in het gras, zorg er dan voor dat je dit tijdig ziet en eventueel behandeld. Het is zonde dat je straks enorm je best hebt gedaan op een mooie tuin en je naarmate de zomer vordert, de tuin steeds verder ziet aftakelen omdat je niet even de moeite neemt om te sproeien.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!