Zo slaap je aan­ge­naam tij­dens war­me nachten

2023-06-05 - Zo slaap je aangenaam tijdens warme nachten

Zo slaap je aangenaam tijdens warme nachten

In de zomer kan het soms ook ‘s avonds nog erg warm blijven. Hierdoor kan je ‘s nachts liggen zweten, waardoor je minder aangenaam slaapt. En goed slapen is juist heel belangrijk voor je gezondheid. Daarom geven we je vijf praktische tips om lekker te slapen tijdens warme nachten.

Tip 1. Kleed je niet te warm

De beste nachtrust krijg je als je lichaam de mogelijkheid krijgt om ‘s nachts af te koelen. Normaliter daalt je lichaamstemperatuur namelijk zodra je in slaap valt. In de zomer is dat soms lastig en kan je dus lang wakker liggen door de hitte. Kleed je daarom zo koel mogelijk met een luchtige pyjama van dun katoen of linnen. Dikke stoffen maken het namelijk nog moeilijker om af te koelen. Als je eenmaal een tijdje slaapt neemt je lichaamstemperatuur namelijk weer toe en kan je wakker worden als je het te warm krijgt. Ook slaap je onrustiger als je veel transpireert. Dit zorgt natuurlijk niet voor een goede nachtrust en leidt op termijn zelfs tot slapeloosheid.

Tip 2. Kies voor dun beddengoed

Voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed heel belangrijk. Kies daarom voor een licht zomers dekbed. Die zorgen ervoor dat je de warmte makkelijker kwijtraakt. Het is ook handig om op de warmteklasse te letten. De warmteklasse geeft aan hoe warm het dekbed is. Er zijn vier verschillende warmteklassen. Een dekbed met warmteklasse 4 is het koelst en daardoor een goede optie tijdens warme nachten. Je kan ook het dekbed compleet uit de dekbedovertrek halen en enkel onder het dekbedovertrek slapen. Zo heb je nog steeds een soort deken, maar wel extra luchtig. Vooral beddengoed van linnen of katoen is fijn tijdens de hitte, omdat het goed ademt.

Tip 3. Zorg voor de juiste temperatuur in de slaapkamer

Een te warme slaapkamer draagt niet bij aan een goede nachtrust. Je lichaam blijft te warm, waardoor je niet goed in slaap komt en onrustig slaapt. De ideale slaapkamertemperatuur verschilt per persoon, maar ligt doorgaans tussen de 15 en 18°C. Je kan dus zorgen dat je ‘s avonds een paar ramen openzet voor het slapengaan, zo creëer je een frisse tocht in je kamer en slaap je makkelijker in. Heb je een airco of een ventilator? Laat die dan ook zeker even draaien voordat je gaat slapen.

Tip 5. Neem een koud bad of een koude douche

Het is heerlijk en zorgt ervoor dat je lichaam snel afkoelt: een koud bad of koude douche voor het slapen gaan. Door het koude water koelt de lichaamstemperatuur af en blijft hij ongeveer een uur lang lager. Ook kan je een koud washandje op je voorhoofd leggen als je gaat slapen, of je polsen even onder koud water houden. Zo koel je snel af en slaap je gemakkelijker in.

Zelf nieuws melden?

Zie of hoor je iets dat voldoende nieuwswaarde heeft om dit te melden aan de redactie van AVS? Stuur het ons zeker door en help zo mee het regionieuws uit Oost-Vlaanderen maken

Een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt of een inhoudelijke fout? Laat het ons weten!