Ribeye met chimichurri
INGREDIËNTEN
1 zenuwsteak ongeveer 3 cm dik
Grof gerookt piramidezout (indien niet voorradig gewoon grof zeezout - liefst Maldon)- grove peper
Verse tijm
Voor de chimichurri:
Bussel krulpeterselie, verse oregano fijngesneden
1 verse jalapenopeper groen of rood
1 teentje look, fijngesneden
1 rode ui fijngesneden
2 limoenen
Handvol kerstomaatjes (rood, oranje, geel) door elkaar en versneden
Peper
Zout
Olijfolie
Green Egg benodigdheden:
Conveggtor - gietijzeren grill
Thermometer
Indirecte opstelling van de Green Egg op 150 graden. Staat je Green Egg toevallig iets hoger of lager, hou dan de gaartijden in de gaten.
BEREIDING
Bereid je stuk vlees voor door dit te kruiden met peper en zout en verse tijm.
Leg het vlees op het rooster en laat grillen tot een kerntemperatuur van 47 graden, draai es tussendoor. Steek de thermometer in het vlees want dit gaat sneller dan je denkt.
Wikkel het vlees in alufolie. Bouw de green egg om tot indirect vuur en stook op tot 250 graden.
Het vlees mag nog langs beide zeiden kort gegrild worden, naargelang de dikte van het vlees en de gewenste cuisson. 51 tot 53 graden voor een garing medium rare.
Terwijl je steak rust maak je de chimichurri.
Plaats de skisliet op het rooster, laat het gietijzer even opwarmen. Doe een ferme scheut olijfolie in de skillet en laat ook de olie wat opwarmen. Doe vervolgens de look, de jalapeno en ui in de skillet en bak effe door. Laat niet bruin worden. Vervolgens mag de peterselie en oregano erbij. Op het laatste mogen de tomaatjes er nog es kort doorgeroerd worden. Hou je van een frisse toets rasp er dan wat zette van limoen over. Roer goed door, neem uit de green egg en werk af met peper en zout en limoensap