10 Meetjeslandse gemeenten werken samen met VDAB om iedereen aan werk te helpen

De VDAB gaat in het Meetjesland samenwerken met 10 lokale besturen om met vereende krachten meer mensen aan het werk te krijgen. Ze geven zichzelf vier jaar om dat doel te bereiken. Dit soort van samenwerking is een primeur voor Oost-Vlaanderen.

Niet dat het zo slecht gaat met de werkloosheidscijfers in Oost-Vlaanderen. Samen met Brabant zit Oost-Vlaanderen aan de top van wat de zogeheten werkzaamheidsgraad betreft. Toch blijven een groot aantal vacatures open staan en daar staat nog altijd een grote groep van langdurig werklozen tegenover. "De voornaamste vaststelling die we maken op de arbeidsmarkt is dat de directe match tussen vraag en aanbod, vacature en werkzoekende, geen evidentie is. De competenties die gevraagd worden in de vacatures zijn absoluut niet compatibel met de competenties die de werkzoekenden vandaag de dag te bieden hebben", zegt Freddy Van Malderen, directeur VDAB Oost-Vlaanderen.

Wegwerken van drempels

Daarom gaan verschillende lokale besturen samenwerken. Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate willen moeite doen om samen met de vereniging van OCMW’s en Welzijnsband Meetjesland zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen door vooral drempels weg te werken. "We denken daarbij aan kinderopvang, het behalen van een rijbewijs of taalcoaching", zegt Isabel Pauwels van Welzijnsband Meetjesland.