100 jaar bedevaarten vanuit Bisdom Gent

Tientallen gelovigen hebben vanmorgen de openlucht eucharistieviering aan de Lourdesgrot in Oostakker bijgewoond. Want het is vandaag 15 augustus, en dan viert de Christelijke gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Maar het is dit weekend ook exact 100 jaar geleden dat de eerste Lourdesbedevaart naar Frankrijk werd georganiseerd door het bisdom Gent. En jubileum dat moet gevierd worden, vinden ze in het bedevaartsoord Lourdes-Oostakker. 

Onder het lommer van de bomen in het bedevaartsoord Lourdes - Oostakker werd vanmorgen de eucharistieviering in openlucht gehouden. En dat gebeurde vlakbij de Mariagrot, want op 15 augustus vieren de Christenen het feest van Maria Hemelvaart. De misviering werd talrijk bijgewoond want de figuur van Maria is voor veel gelovigen een steun en toeverlaat. De viering van Maria Hemelvaart valt dit jaar samen met een jubileum binnen het bisdom Gent. Want het is dit weekend 100 jaar geleden dat de eerste diocesane bedevaart naar Lourdes in Frankrijk werd georganiseerd door het Gentse bisdom.

Traditie in Bisdom Gent 

Jaarlijks vertrekken er vanuit dit bedevaartsoord in Lourdes-Oostakker honderden gelovigen naar Lourdes in Frankrijk. En die bedevaart naar Lourdes in Frankrijk wordt jaarlijks rond deze periode georganiseerd door het bisdom Gent. Alleen tijdens de oorlogsjaren 40-45 en de coronapandemie vorig jaar moest de bedevaart worden gestaakt. Maar ook hier in Oostakker-Lourdes komen heel wat gelovige kaarsjes aansteken in de Mariagrot.