97-jarige neemt deel aan RSV-studie: "Voor mezelf en voor mijn medemens"

Yvonne De Coninck uit Merelbeke mag zich sinds vandaag de oudste deelnemer aan een vaccinstudie noemen. Yvonne is 97 jaar en neemt deel aan een studie naar een RSV-vaccin. Ook haar partner, die 84 is, doet mee.

RSV is een luchtwegeninfectie die vaak voorkomt bij kleine kinderen, maar ook gevaarlijk is voor oudere mensen. Voor een studie naar een vaccin tegen de ziekte is het UZ Gent dan ook op zoek naar proefpersonen van 60 jaar en ouder. 

Voormalig verpleegster 
Yvonne De Coninck kwam met haar 97 jaar als geroepen, want het is niet gemakkelijk om oudere proefpersonen te vinden. Yvonne werkte vroeger als verpleegster in het UZ en ze neemt wel vaker deel aan studies. Zo doorliep ze al verschillende studies naar het griepvaccin. "Ik doe dit voor mezelf en voor mijn medemens", zegt Yvonne. Ook haar partner van 84, Renaat, neemt deel aan de studie.

UZ zoekt nog proefpersonen
Er gebeuren wereldwijd studies naar een RSV-vaccin. Het UZ Gent start nu met fase 3 en die zal drie jaar duren. Het Gentse ziekenhuis kon al 150 proefpersonen van minstens 60 jaar strikken, maar ze zoeken er nog een pak meer.