Aalter mag niet kappen in Knesselare

134 zomereiken in de Nieuwstraat in Knesselare mogen door het gemeentebestuur van Aalter niet gekapt worden. DAT heeft het Hof van Beroep in Gent beslist. De vzw `Bescherm Bomen en Natuur` had een rechtspraak aangespannen tegen de kap van de bomen. Aalter wou de bomen weg omdat ze een gevaar vormden voor de veiligheid. Maar kerngezonde bomen kappen, mag zomaar niet oordeelde de rechter in Gent. Aalter gaat niet in beroep tegen de uitspraak, maar onderzoekt hoe het nu verder moet.

De Nieuwstraat in Knesselare wordt al jarenlang geflankeerd door 134 robuuste zomereiken. Het heeft de straat een statig karakter, maar veel buurtbewoners zijn niet opgezet met de bomen. Door de overvloedige bladval in de herfst en ook de vele eikels die van de bomen vallen, raakten de rioleringen in de Nieuwstraat al verschillende keren verstopt, met lokale overstromingen in de sraat tot gevolg. De buurt klopte al meermaals aan bij het gemeentebestuur van Aalter om de problematiek van de bomen aan te kaarten.

Kristof De Blaere (CD&V), schepen in Aalter: "Het is voor ons vooral de veiligheid die belangrijk was, door de hevige val van de bladeren en de eiken die toch wel heel overvloedig zijn, raken de rioleringen verstopt en is er een overstroming en staat de straat blank op bepaalde momenten. En bovendien is de kruin van de boom zodanig groot dat hij door de elektriciteitskabels groeit, en dat de verlichting ook zijn werk niet meer kan doen, dus een aantal zaken die de veiligheid toch wel in gevaar brengen. Men kan zeggen snoei die bomen, maar zulke bomen kan je niet kandelaren, kortknippen dus, wn daarom hadden wij liever passende bomen gezien in de straat in plaats van die zomereiken".

Volgens de gemeente Aalter is er destijds een verkeerde boomkeuze gemaakt in de Nieuwstraat in Knesselare. Door de vele klachten van de buurtbewoners wilde het Aalterse gemeentebestuur de 134 zomereiken kappen en vervangen door nieuwe boompjes die minder vruchten dragen en beter gesnoeid kunnen worden. Maar dat was buiten de vzw `Bescherm Bomen en Natuur` gerekend. Die kreeg lucht van de beslissing en stapte naar de rechter in kort geding. Die rechtzaak verloren ze, maar vzw Bescherm Bomen en Natuur ging in beroep. En die rechtzaak hebben ze nu wel gewonnen. Aalter mag de bomen niet kappen.