donderdag 28 september
19°C
0 km

AYA: Zorg op maat voor jonge mensen met kanker

De Europese commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides kwam dinsdag de afdeling oncologie in het UZ Gent bezoeken. En specifiek dan om het AYA-project te leren kennen. Dankzij dat project krijgen jonge mensen met kanker zorg op maat.

Naast de medische behandeling bij kanker, zijn er ook een pak psychosociale zorgen. En daar maakt AYACare@Gent een belangrijk verschil, zodat de jongeren zo snel en vlot mogelijk weer verder kunnen met hun leven tijdens en na kanker.

Op de achtergrond
Dokter Lore Lapeire ziet hoe de groep jonge kankerpatiënten soms wat vergeten wordt. "Het is geen kinderkanker, waar best wat aandacht voor is. Het is ook geen volwassenenkanker, waar ook veel organisaties voor zijn en veel onderzoek voor is. Zij vallen zo wat tussen de twee in, nochtans is het een belangrijke groep die wat op de achtergrond gekomen was."

Psychosociale zorg
Niet alleen hier in Gent, maar ook op Europees niveau is er meer aandacht nodig voor hen. Daarom kwam eurocommissaris voor volksgezondheid Stella Kyriakides de afdeling bezoeken. Naast de medische zorg, is ook alles errond is net zo belangrijk. En dat is waar het project AYACare@Gent de jongeren helpt.

Erkenning
Dat de eurocommissaris hier vandaag is, is voor dokter Lapeire een grote erkenning. Ze hoopt nu op structurele steun voor de AYA's, want die is er op dit moment nog niet. "De behandeling, overlevingskans en levenskwaliteit mogen niet afhankelijk zijn van waar je geboren bent in de Europese Unie," vindt Kyriakides.