dinsdag 5 maart
10°C
85 km

Barst moet leerlingen helpen bij polarisaties

Leerlingen van de Freinet middenschool in Gent mochten vandaag als één van de eerste het nieuwe interactieve spel Barst uittesten. Barst is een game van de Gentse preventiedienst waarbij verschillende conflict situaties en polarisaties worden gesimuleerd die onder leerlingen uit het middelbaar onderwijs voorkomen. Hoe ga je daar mee om en hoe probeer je de situatie te ontmijnen, dat zijn onderwerpen die in het spel en nadien in een groepsgesprek worden aangereikt. Barst zit nu nog in een testfase, de bedoeling is dat het vanaf oktober voor alle Gentse scholen toegankelijk is. 

Fragment: "Jij bent iemand we noemen dat een omstander,  iemand die er bij staat. Dus niet iemand die deel uitmaakt van de situatie".

En zo krijgen de leerlingen 4 verschillende situaties voorgeschoteld. Soms staan ze er rond maar soms zijn ze zelf ook slachtoffer. 

Janelle - leerling Freinet Middenschool Gent: "Bijvoorbeeld gepest worden, naaktfoto’s doorsturen. Gepest om uiterlijk, de thuissituatie en zo". 

Tim Vlerick -leerkacht Freinet Middenschool Gent: "Ja, ik ben ook wel blij dat zij dingen zeggen die ik verwacht, of hoop dat ze gaan zeggen. Tussen het zeggen en het doen dat is nog een andere zaak. Maar het is wel al tof dat zij daar kunnen over nadenken en kunnen over reflecteren. Hoe dat ze een situatie op de best mogelijke manier kunnen gaan oplossen, zonder ze te verergeren".

Mathias De Clercq (Open Vld) - burgemeester Gent: "Ik heb het nu meegedaan en ik vind het wel heel interessant want het doet jongeren echt ook stilstaan. Dat soms iets heel onschuldig lijkt, heel pijnlijk kan binnenkomen of ook ernstige situaties. En we gaan dit inderdaad ook uitrollen naar alle Gentse scholen en organisaties gericht op jongeren".

Barst zou vanaf oktober voor alle Gentse scholen beschikbaar moeten zijn.