dinsdag 28 november
3°C
69 km

Bernardustechnicum stuurt techniekcoach uit

Leerlingen warm maken voor een technische opleiding. Dat is het doel van Nico Bordeaud'huy. Hij geeft les in het Bernardustechnicum in Oudenaarde en trekt als techniekcoach naar verschillende lagere scholen in de regio. Daar leert hij de leerlingen kennis maken met elektriciteit en houttechnieken. Op die manier hoopt Nico dat meer jongeren voor een technische opleiding kiezen in het secundair onderwijs. 

Eerst nog wat uitleg en theorie en dan kan het echte werk beginnen. De leerlingen van het zesde leerjaar van KBO Sint-Jozef in Oudenaarde krijgen vandaag les van techniekcoach Nico. Ze maken samen een mini-ventilator met USB-aansluiting. Op die manier leert Nico de leerlingen op een simpele manier kennis maken met elektrictiteit en houttechnieken. Zo hoopt hij dat de jongeren volgende schooljaar kiezen voor een technische opleiding in het middelbaar.

Nico Bordeaud'huy - leerkracht Bernardustechnicum: "Wij zien bij ons op school dat we toch wel een leerlingentekort hebben. Bedrijven komen bij ons op de opendeurdag en vragen: hebben jullie mensen voor ons, technisch geschoolde mensen. Wij voelen toch wel aan dat er een enorme vraag is naar technisch geschoolde mensen en die hebben wij voorlopig niet. Daarom dat wij die techniekcoachsessies toch wel in het leven geroepen hebben".

Dit schooljaar trekt Nico naar 60 scholen in de regio, goed voor zo'n 1000 leerlingen.  Met de lessen wil hij tonen dat werken met bijvoorbeeld hout of elektriciteit best leuk kan zijn. Hij hoopt zo dat technische opledingen aan populariteit winnen, want nog te vaak wordt zo'n opleiding als minderwaardig aanzien.