dinsdag 5 maart
10°C
104 km

Bezwaren tegen traject N60 Ronse

Frasnes-lez-Anvaing, een Waalse deelgemeente van de stad Ronse, trekt naar de Raad van State tegen het plan om de N60 rond Ronse door te trekken richting Wallonië. Volgens de buurgemeente zou dat leiden tot veel verkeersoverlast op hun grondgebied, en bovendien heeft de stad Ronse niet open genoeg gecommuniceerd, zeggen ze daar. Ook het actiecomité "Geen streep door Ronse" tekent beroep aan bij de Raad van State tegen de plannen. De geplande ring rond Ronse lijkt zo weer een stap verder af, tot grote ergernis van het stadsbestuur. 

Frasnes-lez-Anvaing ziet het doortrekken van de gewestweg N60, met een ring rond Ronse niet zitten. Het zou voor veel verkeersoverlast zorgen in de Waalse buurgemeente, klinkt het. De drukke N60 zal langs twee scholen passeren, en de stad Ronse geeft te weinig duidelijkheid over de hinder die de plannen met zich meebrengt voor de buurgemeente. 

Carine De Saint Martin (MR) - burgemeester Frasnes-lez-Anvaing: "Wat wij willen weten, is waar die weg zich zal bevinden, en dat de impact gemeten wordt: wat betreft het zicht, het geluid, de mobiliteit en het verkeer. Ook wat eventuele werken op de N60 betreft, want het is nu al twee jaar dat we wachten op ronde punten of rode lichten in de buurt van het atheneum van Anvaing. Waarom maakt men eerst de ring rond Ronse, in plaats van die weg opnieuw aan te leggen? Want die is nu al problematisch". 

Daarom stapt Frasnes-lez-Anvaing nu naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het plan, en de gemeente heeft de Waalse regering aan haar kant. De stad Ronse is daar uiteraard niet mee opgezet. 

Joris Vandenhoucke (CD&V) - schepen van Mobiliteit Ronse: "Het is natuurlijk jammer dat men op een paar dagen voor het afsluiten van het dossier nog die klacht indient. Wij voelen het aan als een mes in de rug van de buurgemeenten". 

Ook binnen Ronse is er tegenkanting. Het actiecomité "Geen streep door Ronse" trekt, net als de buurgemeente en het Waals gewest, ook naar de Raad van State. Zij zijn niet tegen een ring rond Ronse, maar wel tegen de locatie waar die gebouwd zou worden.