zaterdag 27 april
16°C
20 km

Boeren op straat voor hun toekomst

Na de boerenprotesten in Frankrijk en Duitsland, en in Wallonië, duiken ook in Vlaanderen de eerste acties op. Gisteren zijn er al landbouwvoertuigen gespot op de R4 in Wondelgem, en ook morgen zullen er in onze provincie acties zijn. De landbouwers protesteren tegen de strenge Europese milieuregels. Die vragen veel investeringen voor klimaat en milieu, en dat kost geld. En er is ook de onvrede over het Vlaams stikstofakkoord. Onze collega's van TV Oost gingen langs bij Sander, een jonge landbouwer uit Moerbeke-Waas

Boer Sander stapt in zijn tractor om zijn jonge kalfjes eten te geven. Maar de komende dagen zal hij met de tractor de straat op trekken, want de emmer van de regels die worden opgelegd loopt over.

Sander Cocquet, landbouwer: "De maat is meer dan vol. De Europese Unie en de Vlaamse overheid maken het de landbouwers in België en eigenlijk heel Europa kotsbeu. De laatste jaren begint het te veel door te wegen. Onze ouders en grootouders hebben er alles aan gedaan om hier goed voedsel te produceren om een welvarend land te hebben, maar ze zijn dat aan het tegenwerken."

Al drie generaties zit de boerderij in de familie, maar de omstandigheden nu zijn schrijnend zeggen de boeren. Almaar strengere normen in bijvoobreeld het MAP, het mestactieplan, of het PAS, het stikstofakkoord, zorgen ervoor dat de omstandigheden waarin ze moeten werken onhoudbaar worden.

Karel D'Eer, voorzitter Groene Kring O-Vl:  ""Als we naar het PAS gaan kijken, dan is het verschil er tussen de industrie en landbouw. Landbouw mag maar 0,25% uitstoten, terwijl dat bij de industrie 1% is. Dat is gewoon niet realistisch en niet gelijk behandeld."

Na Frankrijk en Duitsland trekken de boze boeren nu ook in ons land de straat op. Vanaf morgen starten de acties in Oost-Vlaanderen en donderdag komen de Oost-Vlaamse boeren dan samen in Gent.