Boshyacint staat in bloei

In heel wat bossen in de Vlaamse Ardennen staat de boshyacint in bloei. De blauwe kousjes zo als ze ook wel worden genoemd vormen momenteel een mooi tapijt in Brakelbos maar ook in muziekbos of in het Kluisbos tref je ze aan. Met het mooie weer in het vooruitzicht worden de boshyacinten ongetwijfeld weer een toeristische attractie. Daarom vraagt het Agentschap Natuur en Bos om de bloementapijten met de nodige zorg te gaan bekijken.

Jeroen Denaeghel - woordvoerder Natuur en Bos: "Ik begrijp dat de neiging zeer groot is om een selfie te nemen om tussen die bloemetjes te gaan liggen en een prachtige foto te gaan nemen. Maar dat is echt “not done” doe dat alstublieft niet. Want de hyacint is een zeer kwetsbare bloem, ook de bladeren. Mensen denken als ik op de bladeren sta dan kan het geen kwaad, neen. De hyacint is een bolgewas, dat betekent dat die balderen een bolletje gaan vormen die eigenlijk zorgen voor de voorplanting van die bloem. Dus als je de bladeren vertrappelt, dan gaat de bloem stuk. Dan ga je het jaar daarop geen hyacinten niet meer hebben".

Net daarom zijn er draden gespannen en paden aangelegd. Zo kan je langs de bloemenpracht wandelen en ze ook voldoende zien.  Enkele bloemetjes plukken om thuis in een vaas te zetten heeft ook geen enkele zin, want de bloemen verwelken onmiddellijk.

 

insluiten