donderdag 7 december
5°C
0 km

Bouw grootste windturbines van het land gestart

Op de terreinen van ArcelorMittal is vanmorgen de werf geopend waar de komende maanden drie windturbines worden gebouwd. Het gaat om de grootste windturbines van België.

Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir, kwam vanmorgen naar ArcelorMittal in Gent om de werf te openen. De komende maanden wordt daar gewerkt aan het nieuwe Storm-windpark. Tegen eind dit jaar verrijzen er drie windturbines met een rotordiameter van 162 meter, een tiphoogte van 230 meter en een vermogen van 6 megawatt per turbine. Het gaat zo om de grootste windturbines van het land.

Eerste subsidievrije windpark

Het nieuwe windpark zal jaarlijks meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit leveren aan de productiesite van ArcelorMittal in Gent. Dat komt overeen met het equivalent jaarlijks elektriciteitsverbruik van 13.000 gezinnen. Zo wordt jaarlijks 11.225 ton minder CO2 uitgestoten. ArcelorMittal in Gent zal de elektriciteit van de turbines 20 jaar lang aan een vaste prijs kopen. Daardoor kan Storm het het windpark subsidievrij realiseren, zonder een beroep te doen op het systeem van groenestroomcertificaten. Tegen het voorjaar van 2022 zou het park klaar moeten zijn.