zaterdag 15 mei
13°C
0 km

Brandend schip zorgt voor geur- en rookhinder in Oostakker

Een brandend schip in de Gentse haven zorgt al sinds vannacht voor geur- en reukhinder in het centrum van Oostakker. Inwoners moeten hun ramen en deuren gesloten houden. Het blussen van het schip zal wellicht nog tot deze middag duren.

Om twee uur vannacht kreeg Brandweer Zone Centrum een oproep van de Havendienst dat een voormalige vissersboot aan de Scheepzatestraat aan het branden was. De brandweer kwam meteen ter plaatse en begon het felle vuur te blussen.

Gecontroleerd uitbranden

Al snel werd beslist om het schip, dat verlaten was, gecontroleerd te laten uitbranden, zodat het niet zou zinken. Op het schip zijn oude koelcontainers aanwezig, als die in het water belanden, zou dat schadelijk zijn voor het milieu. Ook zou het havenverkeer een hele tijd stilgelegd moeten worden als het schip zou zinken.

Ramen en deuren dicht

Omdat de brand heel wat rook- en geurhinder met zich meebracht en er een sterke westenwind was, werd aan de inwoners van Oostakker gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Tegen half tien vanmorgen ging de wind liggen en mochten de inwoners hun huizen ventileren. De brandweer heeft intussen metingen gedaan in Oostakker en daaruit blijkt dat er geen concetraties van schadelijke stoffen in de lucht hangen. 

Blusboot

Maar tegen de middag is het opnieuw gaan waaien en wordt de rook opnieuw naar Oostakker geblazen. Inwoners moeten ook nu hun ramen en deuren sluiten. Wie in de auto zit, moet de ventilatie uitschakelen. Tegen de middag draaide de wind richting Evergem en werd hetzelfde aan de inwoners daar gevraagd.