Burgemeester De Clercq wil maximumcapaciteit voor gevangenis

In Gent klaagt burgemeester Mathias De Clercq nog maar eens de overbevolking in gevangenis de Nieuwe Wandeling aan. Met een burgemeestersbevel wil hij de druk op de federale regering opnieuw opvoeren om het probleem aan te pakken. Want er slapen te veel mensen op de grond. 

In de Gentse gevangenis moeten op dit moment meer dan 60 mensen op de grond slapen, omdat er te weinig bedden zijn. De overbevolking leidt ook tot meer agressie en daarom legde het personeel eerder deze maand het werk neer. Burgemeester De Clercq trekt al voor het tweede jaar op rij aan de alarmbel en pleit nu opnieuw voor maatregelen.

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester Gent: "Ik denk dat er echt een preparlementair debat op het federale niveau moet plaatsvinden. Hier komen een aantal zaken samen. Er zijn bijvoorbeeld in de Gentse gevangenis al 150 geinterneerden. Dat zijn mensen met een psychische problematiek die niet thuishoren in de gevangenis. Dat is niet goed voor henzelf, niet voor de andere gedetineerden en niet voor de cipiers. Daar moet over gepraat worden naar infrastructuur voor geinterneerden. Dat gaat over elektronisch toezicht, over strafuitvoering".

De Clercq pleit dan ook voor een maximumcapaciteit voor de Gentse gevangenis. Zoals in Nederland, daar is er nu al een juridisch afdwingbare bovengrens.