maandag 22 april
10°C
3 km

Burgemeester en ex-burgemeester samen op één lijst in Kaprijke

In Kaprijke is de strijd om de gemeenteraadverkiezingen gestart met een verrassende nieuwe lijst. De huidige burgemeester Pieter Claeys en de vorige burgemeester Filip Gijssels zullen samen op één kieslijst staan. De twee waren tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog hevige concurrenten, maar ze slaan nu de handen in elkaar. Met deze zet verlaat CD&V de huidige meerderheidspartij Het Kartel. 

Van 2003 tot 2018 was Filip Gijssels burgemeester, met zijn lijst Samen, een kartel van Vooruit, Open Vld en onafhankelijken. In 2018 won Het Kartel, de lijst van CD&V, N-VA, Groen en enkele onafhankelijken de verkiezingen en nam Pieter Claeys de sjerp over van Gijssels. Nu, 6 jaar later, staan de twee samen op een lijst. Best opmerkelijk toch.   

Filip Gijssels (Samen) - oppositielid Kaprijke: "Bij een eerste indruk kan dat misschien vreemd zijn, maar wij kwamen altijd goed overeen. Wij hebben de afgelopen zes jaar oppsoitie moeten voeren en we hebben dat kritisch, maar ook constructief en opbouwend gedaan. Ik denk dat wij elkaar op die manier een beetje gevonden hebben". 

De CD&V trekt zich nu dus los uit Het Kartel en sluit zich aan bij de lijst van Samen, met Open Vld, Vooruit en enkele onafhankelijken. De nieuwe lijst zal heet "Lokaal Samen Sterk". Ook voor de huidige burgemeester Pieter Claeys is het een logische stap. 

Pieter Claeys (Het Kartel) - burgemeester Kaprijke: "Wij hebben altijd goede gesprekken kunnen voeren. We hebben altijd kwaliteit willen brengen in het gemeentebestuur. Er is op een goede manier oppositie gevoerd en wij hebben een goed beleid proberen te voeren. De connectie was er en de stap was niet groot om samen met onder meer Filip op eenzelfde lijst te staan. 

Gijssels zal op de laatste plaats de lijst duwen, en Claeys zal de lijst trekken. Wie uiteindelijk de burgemeesterssjerp mag dragen, valt nog af te wachten.